Aktuale Më shumë

Çmimet e ushqimeve nuk do të rriten për shkak të karburanteve, akciza do të ulet nëse rritja vazhdon

Prej tvteuta15:44, 11 Shtator 2023

Ministri i Financave, Aleksandar Damjanoviq, tha se duhet thyer monopoli i zinxhirëve tregtarë për të ulur çmimet e ushqimeve dhe se qeveria po mendon për rifillimin e fushatës Stop inflacionit. Duke komentuar rritjen e njëmbëdhjetë të karburantit, që pritet nga mesnata, ai tha se nuk mendon se do të ndikojë në rritjen e çmimit të mallrave ushqimore dhe shtoi se ulja e akcizës do të jetë zgjidhja nëse çmimi i karburanti vazhdon të rritet. Ai tha se nuk do të ketë nevojë për borxh të ri, duke pasur parasysh treguesit e shkëlqyer buxhetorë.

Ministri tha në emisionin “Mirëmëngjes Mali i Zi” se me rritjen e derivateve çmimi i derivateve do të jetë mesatar në rajon.

“Nëse çmimet vazhdojnë të rriten, sigurisht që do të aktivizojmë ligjin dhe do të ulim shumat e akcizës. Çmimi i karburanteve nuk është i ulët, por nuk mund të jetë shkaku i çmimeve të tilla”, tha ai.

Ai shtoi se çmimet e ushqimeve nuk kanë rënë kur çmimi i karburantit ka rënë, kështu që elasticiteti i çmimeve “tek ne nuk na funksionon”.

Damjanoviq vuri në dukje se shteti ka një numër të vogël mekanizmash për të parandaluar rritjen e çmimeve të ushqimeve. Ai shtoi se do të rishqyrtojë nisjen e aksionit Stop inflacionit, i cili u zbatua në muajin mars në bashkëpunim me zinxhirët tregtarë.

Një mekanizëm tjetër është taksimi i fitimeve shtesë të të gjithë atyre që kanë fituar të ardhura shtesë gjatë krizës.

“Unë besoj se problemi kryesor i çmimeve të larta në Mal të Zi janë marzhet e larta të zinxhirëve tregtarë,” tha ai.

Ai thekson se pagat në sektorin publik janë rritur për 25 për qind.

  • 1

    Radio