SliderMN Više

CINMED: Fajzerova vakcina odobrena za djecu iznad 12 godina

Prej tvteuta10:12 11 Novembar 2021

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva(CInMED) izdao je dozvolu za stavljanje u promet Fajzerove vakcine namijenjene djeci starijoj od 12 godina.

CInMED je, kako je objavljeno na sajtu, na osnovu pozitivne ocjene kvaliteta, bezbjednostii efikasnosti, prije dva dana izdao dozvolu za stavljanje u promet lijeka “Comimaty”, proizvođača Pfizer Manufacturing iz Belgije.

Dozvola je, kako su pojasnili, izdata po ubrzanom postupku, budući da je vakcina 21. decembra 2020. godine dobila dozvolu za stavljanje u promet u zemljama Evropske unije centralizovanim postupkom, a da je CInMED predata dokumentacija istovjetna onoj na osnovu koje je vakcina odobrena u EU.

“Vakcina Comimaty je indikovana za aktivnu imunizaciju u cilju prevencije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARSCoV-2 kod osoba uzrasta 12 godina i starijih. Namijenjena je za intramuskulamu primjenu, kao serija vakcinacije od dvije doze. Preporučuje se da se druga doza primijeni tri nedjelje nakon prve doze”, pojasnio je CInMED.

Vakcina “Comirnaty” je, kako su istakli, formulisana tako da sadrži informacionu RNK sa modifikovanim nukleozidom ulipidnim nano česticama, što omogućava dopremanje nereplikujuće RNK do ćelija domaćina i davanje signala za prolaznu ekspresiju SARS-CoV-2 S antigena.

“Vakcina dovodi kako do stvaranja neutrališućih antitijela, tako i do ćelijskog imunskog odgovora na Santigen, što može doprinijeti zaštiti od C0VID-19”, kazali su iz CInMED-a.

  • 1

    Radio