Cijene skaču, građani zabrinuti

Prej tvteuta11:49 9 Oktobar 2021

Crnu Goru je uz zemlje regiona i Svijeta zapljusnuo talas porasta cijena prehrambenih proizvoda. Cijena hrane na svjetskim tržištima porasle su drugi mjesec uzastopno, dostigavši najviši nivo za posljednjih deset godina, što je podstaknuto poskupljenjem žitarica i biljnih ulja, pokazuju podaci agencije Ujedinjenih nacija za hranu. Donekle očekivan trend rasta uslijed pandemije i krize u ekonomiji ali i opšteg poremećaja tržišta, građane Ulcinja ne iznenađuje ali ih zabrinjava.

„Ovo utiče ne samo na moj nego na svačiji budžet. Za onoga ko ima jedan izvor prihoda je teško, za onoga ko ima više izvora prihoda vjerujem da će izaći na kraj i sa ovim. Navikli smo mi na ovakve stvari“, kaže jedan naš sugrađanin.
„Plata mi je 300e. Često pozajmljujem od prijatelja, pa kad legne plata vratim. Tako funkcionišem“, dodaje drugi zabrinuti građanin.

Najveći rast cijena u posljednjem periodu zabilježili su naftni derivati. U posljednjih pola godine cijene osnovnih životnih namirnica u crnogorskim marketima uvećane su od 10 do 40%, i to za proizvode poput brašna, šećera i soli. U septembru su najviše poskupjele žitarice – dva odsto više nego li u avgustu, što se odrazilo na poskupljenje pšenice od skoro 4%, zbog ograničavanja izvoznih kapaciteta u uslovima povećane potražnje. U narednih mjesec dana doći će do osjetnog poskupljenja kafe u Crnoj Gori. Osnovni uzrok tome je ogroman rast cijene sirove kafe na svjetskom tržištu, jer je ovogodišnji rod u Brazilu desetkovan zbog mraza.

S. Vukčević

  • 1

    Radio