POLITIKA Više

CGO: Poslanici da poštuju zakon i odreknu se jedne javne funkcije, to važi i za premijeranov

Prej tvteuta14:47 24 Avgust 2023

U nedjelju, 27. avgusta, ističe 30 dana od konstituisanja novog saziva Skupštine Crne Gore, podsjećaju iz Centra za građansko obrazovanj (CGO). Oni su u saopštenju medijima ukazali da Zakon o sprječavanju korupcije propisuje obavezu javnog funkcionera koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu funkciju da podnese ostavku na jednu javnu funkciju. Rok za to je 30 dana od početka vršenja druge funkcije.
Prema javno dostupnim informacijama, niko od poslanika/ca kojima su verifikovani mandati, a nije mali broj njih koji već imaju javne funkcije, do sada to nije učinio, čime ulaze u zonu kršenja zakona, stoji u objavi CGO-a.
„Ovo se odnosi kako na premijera, tako i na jedan broj ministara/ki u Vladi Crne Gore, predsjednike opština, ali i direktore javnih preduzeća. Oni su u obavezi da podnesu ostavke na jednu od tekućih ili na poslaničku funkciju najkasnije u nedjelju do kraja dana. Podnošenje ostavke na jednu od tih funkcija nije samo zakonska obaveza, već i mehanizam sprječavanja konflikta interesa koji ovdje može postojati. Ignorisanjem ove obaveze, krši se Ustavom propisana odvojenost zakonodavne i izvršne vlasti, princip nespojivosti funkcija, ali i dodatno snaži nepovjerenje građana/ki u vlast i institucije sistema“, navode iz CGO-a.

  • 1

    Radio