AKTUELNO Više

Ćetković:“Podnijeto 20 prijava zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, građani da se suzdrže od okupljanja tokom praznika“

Prej tvteuta11:46 29 Mart 2021

U posljednjih nekoliko dana broj zaraženih od koronavirusa u Ulcinju počeo je značajno da opada, a nadležni organi to povezuju i sa djelovanjem mjera koje su na snazi u najjužnijoj crnogorskoj opštini. Rukovodilac sektora kriminalističke policije Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj Blažo Ćetković, je gostujući u jutarnjem programu TV Teuta govorio o broju podnijetih krivičnih prijava i broju prekršaja koje su evidentirane  u posljednjem periodu.

„Krajem februara i početkom marta drastično se pogoršala epidemiološka situacija u Ulcinju, tako da smo shodno tome oformili nekoliko timova koji su djelovali u tri grupe. Prvi tim čine policijski službenici koji patroliraju gradom tokom čitavog dana, naročito u periodima kada se očekivao veći broj osoba na ulici i određenim objektima. Drugi tim  čine policijski službenici i pripadnici lokalnih inspekcijskih službi, koji su imali zadatak da upozoravaju građane na poštovanje datih preporuka, dok je  treći tim koji čine pripadnici Vojske Crne Gore, djelovalo preventivno, podijeljene su maske i flajeri građanstvu“, kazao je Ćetković.

Nakon perioda upozoravanja, djelovalo se represivno, tako da je u martu podnešeno dvadeset prijava protiv 26 lica koja su nijesu poštovali mjere. Podnijet je 21 nalog za plaćanje novčane kazne licima koja nijesu poštovale mjere, uglavnom zbog nenošenja zaštitnih maski.

„Što se tiče krivičnih djela, najviše se kršila mjera zabrana rada ugostiteljskih objekata, koji su i pored zabrana organizovali rad na nedozvoljen ili nepropisan način, i nekoliko vlasnika ugostiteljskih objekata je iz tog razloga sankcionisano. Bilo je i onih građana koji nijesu poštovali zabranu napuštanja teritorije opštine ali i građana drugih opština koji nijesu poštovali ovu mjeru. Zabilježeno je i nekoliko kršenja  mjera samoizolacije, sanitarna inspekcija nam redovno šalje spisak lica kojima je određena ta mjera, tako da smo pratili kretanje vih lica sa tog spiska, a bilo je slučajeva da smo bili prinuđeni da sankcionišemo i ta lica“,  potvrdio je Ćetković.

Prema njegovim riječima, zbog lošijih meteoroških uslova okupljanja na otvorenom prostoru su bila rjeđa,ali sa poboljšanjem vremena, primijetno je okupljanje u malim grupama, uglavnom mlađih lica. Ćetković je još jednom apelovao na građane, da u susret vjerskim praznicima, katoličkom Uskrsu ali i drugim praznicima koji se očekuju u narednom periodu izbjegavaju kućne posjete, i time doprinesu sprječavanju širenja koronavirusa. On je najavio da će, bez obzira kakve epidemiološke mjere budu na snazi tokom prvomajskih praznika, pripadnici policije OB Ulcinj će pratiti kršenje mjera i vršiti kontrolu okupljanja, posebno na Adi Bojani.

Stanka Vukčević

  • 1

    Radio