SliderMN Više

Četiri inspektora kontrolišu kvalitet hrane u objektima u Ulcinju, preko 300 objekata u kojima se služi hrana

Prej tvteuta13:52 25 Jul 2023

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove intenzivno prati rad i kontroliše objekte u kojima se služi hrana. Prema riječima pomoćnice direktora Uprave za bezbjednost hrane ali i koordinatorke za rad u svim turističkim mjestima  Biljane Blečić, svaki objekat, bilo stalnog ili privremenog karaktera intenzivno se kontroliše, kako bi se maksimalno izbjegle nemile situacije u kojima može doći do trovanja hranom ili nebezbjednim rukovanjem iste. Trenutno je na terenu četiri kontrolora koji vrše nadzor, a u periodu pred sezonu vršili su intenzivno upozoravanje i praćenje rada stalnih objekata u kojima se služi hrana, dok se trenutno vrše i učestalije kontrole, posebno u objektima privremenog karaktera.

objekti brze hrane nosi veliki rizik

„U odnosu na evidenciju koju imamo, broj registrovanih objekata, dominantno ugostiteljskih ali i drugih objekata u kojima imamo proizvodnju i prodaju hrane, na području opštine Ulcinja imamo više od tri stotine objekata koji u ovom trenutku  obavljaju djelatnost, i u posljednjih nekoliko dana imamo sve veći broj takozvanih novootvorenih privremenih objekata.  Naše aktivnosti su dominantno usmjerene na velike hotele, najprometnije restorane, brze hrane odnosno  sve djelatnosti koje mi sa aspekta stručnosti i bezbjednosti ocjenjujemo visokorizičnim“, kazala je Blečićeva.

Ona je dodala da je predmet kontrole higijena kuhinjskih prostorija, u kojima se hrana doprema, čuva, održava i obrađuje, oprema ali zdravlje ljudi koji rukuju tom hranom i to potvrđuju čestim posjetama kao i uzimanjem briseva sa radnih površina, čime verifikuju da se privredni subjekti pridržavaju osnovnih higijenskih pravila.

bezbjednost hrane u kuhinjama se kontroliše i laboratorijski

„Naša uloga je uvijek preventivna i predostrožna, a kada dođe do situacije da moramo primjeniti neku od  represivnih kazni, to je najčešće kazna zabrana pripreme hrane, jer jednostavno jedino tom kaznom postižemo efekat kontrole, odnosno sprječavamo da dođe do neželjenih posljedica. Da takvih zabrana ne bi bilo mnogo, mi smo imali veliki broj predsezonskih aktivnosti koje su počele još krajem marta. Sada svoj nadzor usmjeravamo na novootvorene objekte, posebno na hotele koje intezivno kontrolišemo na nedjeljnom nivou“, potvrdila je Blečićeva.

Blečić

Ona je podsjetila sve građane i turiste da eventualne primjedbe i sumnje na kvalitet hrane mogu prijaviti direktno Upravi za bezbjednost hrane, te i da u svakom trenutku ima kontrolora koji se mogu uvjeriti u takve tvrdnje i provjeriti rad tih subjekata.

Opširnije o ovoj priči poslušajte više u večerašnjem izdanju „Hronike Ulcinja“, od 20 i 30.

  • 1

    Radio