KULTURA Više

Ceremonijalno Veče Filmskog Festivala “Seanema”

Prej tvteuta14:32 4 Septembar 2017

Sinoć je u ulcinjskom Centru Kulture održano četvrto veče filmskog festivala „SEANEMA“. Program je otvorio kratkometražni film „Shok“ producenta Jamie-a Donoghue-a. Film je nominovan  za Akademsku Nagradu- „Oscar“ u kategoriji najbolji kratki film. Nakon ekranizcije filma publici se obratio jedan od protagonista filma, Lumi Veseli.

Potom je na red došao dugo iščekivani i najuzbudljiviji dio programa festivala, cermonija dodjele nagrada. Najpre su publiku pozdravio dio žirija u kategoriji za najbolji kratki film među kojima su bili crnogorski glumac Mirko Vlahović, crnogorski reditelj Senad Šahmanović i američki reditelj i umjetnik Tomas Auksas.  Pobjednici u kategoriji za najbolji kratki film su: crnogorski film „SOA“ reditelja Dušana Kasalice koji je dobio Počasnu Nagradu Žirija. Glavnu nagradu u kategoriji kratkih filmova dobio je film „Raisa“ moldovskog reditelja Pavela Kuzoika.

Dobitnici u kategoriji za najbolji igrani film su: film „Daybreak“ albanskog reditelja Gentiana Kočija , koji je kući poneo Počasnu Nagradu Žirija. Dobitnik glavne nagrade u ovoj kategoriji je film hrvatskog reditelja, Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“. Gospodin Grlić je putem Skype poziva imao prilike da se obrati publici i izrazi zahvalnice za tako topao prijem njegovog filma. Žiri u kategoriji za najbolji igrani film bili su crnogorski reditelj Pavle Simonović, zatim jedan od osnivača i umjetnički direktor „PriFilmFest“-a, Fatos Beriša i Dafina Halili, autorka i članica nezavisne medijske kuće Kosovo 2.0

Nakon ceremonijalnog urućivanja nagrada specijalno je prikazan film „Biser Bojane“ koji je poslužio kao svojevrsna razglednica grada Ulcinja i samog festivala. Potom su scenu zauzeli driektorica festivala Drita Llolla i dve mlade nade crnogorske kinematografije i glumci filma, Anastasija Knezevic i Edin Karamanaga. Direktorica festivala je iskoristila priliku da pozrdavi dvoje mladih glumaca i da naglasi da je sama svrha ovoga festivala bila podstrek i podrška svim mladim glumcima, rediteljima i umjetnicima.

Gromkim aplauzom publike svečano je završena i treća edicija filmsko festivala SEANEMA.

  • 1

    Radio