POLITIKA Više

CEDIS: Snijeg i olujni vjetar otežavaju saniranje kvarova

Prej tvteuta12:20 7 Januar 2017

Jak vjetar praćen sniježnim padavinama prouzrokovao je problem na elektrodistributivnoj mreži u centralnom I primorskom dijelu naše države. Na sjeveru Crne Gore nije bilo ozbiljnijih kvarova a svi crnogorski gradovi su uredno napojeni električnom energijom. Još uvijek imamo problema na 35 kV dalekovodu Bar-Sutomore-Đurmani pa je  Sutomore bez napajanja električnom energijom. Od sinoć je u kvaru 35 kV dalekovod Dobrota-Risan tako da područje Dobrote nema električnu energiju. Imamo problema I u Ostrosu, na Luštici, Krivošijama. Od juče je bez napajanja dio Zete. Ekipe su podigle dalekovodne stubove koje je vjetar srušio ali su im jaki udari vjetra  onemogućili dalji rad. Nije bilo moguće spojiti mrežu a da ne bude ugrožena bezbjednost njihovih zivota prilikom podizanja na tu visinu. Od jutros su ekipe ponovo u Zeti. Zbog tesko pristupačnog terena bez napajanja je područje Lijeve Rijeke, Lutova, Kržanje, I dijela Meduna. Takođe I Meterizi, Hoti.

Iako je Crnogorski elektrodistributivni sistem preduzeo sve radnje u cilju pripreme sistema za zimske uslove rada kroz redovno održavanje mreže  a pripravnost ekipa je podignuta na najveći nivo, posao našim ekipama u saniranju kvarova umnogome otežava snijeg I olujni vjetar koji ugrožava njihovu bezbjednost.

Sve raspoložive ekipe su na terenu I rade na saniranju kvarova na mreži.

Dodatno opterećenje za elektrodistributivni sistem je i povećana potrošnja električne energije zbog niskih temperatura. Za sada je, osim pomenutih ruralnih djelova i primorja stanje stabilno, i gradovi su uredno napojeni električnom energijom.

                                                                          CRNOGORSKI ELEKTRODISTRIBUTIVNI SISTEM

  • 1

    Radio