DRUŠTVO Više

CDRP posjetilo osnovne škole i gimnaziju u Ulcinju, govorili o štetnosti duvanskih proizvoda

Prej tvteuta12:16 20 Novembar 2023

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković posjetio je ulcinjske Osnovne škole „Maršal Tito” u  Ulcinju, „Marko Nuculović” u Štoju, „Bedri Elezaga” u Vladimiru, kao i SMŠ „Bratstvo – jedinstvo”.

„Jedna od naših stalnih i najvažnijih aktivnosti u borbi protiv konzumiranja duvanskih proizvoda su posjete vaspitno – obrazovnim ustanovama po Crnoj Gori,  kako bi ukazali učenicima na svu štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda po njihovo zdravlje. Posjeta je tako iskorištena da se nakon susreta sa direktorkom i direktorima osnovnih škola Feridom Hajdinagom, Dulj Aslanijem, Mustaf Bardhijem, kao i direktorkom srednje škole Arditom Kovačević, razgovara sa učenicima navedenih škola o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu“, navode iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Tako je u Štoju razgovarano sa svim učenicima škole od šestog do devetog razreda, a u Vladimiru sa učenicima starijih razreda i polumaturantima. U Ulcinju je razgovarano u osnovnoj školi sa učenicima starijih razreda, a u gimnaziji sa maturantima i učenicima trećih razreda.

Istom prilikom na predavanjima je predstavljen i Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda donešen 2019. godine.

„Istovremeno, sekretar CDPR-a Domagoj Žarković, naglasio je kao i uvijek prilikom ovakvih posjeta i razgovora sa učenicima/ama, koliko štetno i nepovoljno pušenje i sve njegove negativne posljedice prvenstveno utiču na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti.  Kod nas nažalost u već osnovnoj školi počinje da se puši, da bi kasnije u srednjoj školi taj procenat bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje. Pušenje duvana je ustvari najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija „loša navika” čovjeka uz epitet da je to „jeftino i legalno drogiranje”.

Na predavanjima je takođe naglašeno da je istovremen i njegov uticaj na razvoj raznih vrsta kancera, kao i oboljenja srca i krvnih sudova, što svi već dobro znaju, kako mladi, tako i odrasli, ali nažalost ne poštuju ni jedni ni drugi. Istovremeno je dato osnovno uputstvo učenicima, da je daleko najbolje nikada ne početi sa pušenjem. Stoga iz svih tom prilikom navedenih razloga preporučujemo i apelujemo na sve, pogotovo djecu školskog uzrasta, da ne počinju nikada pušiti. Ukoliko su već probali duvanske proizvode u osnovnoj ili eventualno postali pušači u srednjoj školi, dat je savjet svima prisutnima, a preko njih i ostalim učenicima da moraju obavezno da ostave pušenje i odviknu
se od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je svakako zdravlje.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka

  • 1

    Radio