KULTURA Više

Čapuni:” U opštini je previše “trulih dasaka“,  vjerujem da nisam ukaljao obraz”

Prej tvteuta14:15 15 Mart 2021

Nova demokratska snaga Forca  I zvanično više nije dio vladajuće koalicije na opštinskom nivou u Ulcinju. Njen funkcioner i dosadašnji predsjednik SO Ulcinj dr Ilir Čapuni je gostujući u jutarnjem programu TV Teuta “Novi dan” kazao da je dugoročno nezadovoljstvo funkcionisanjem većinskog dijela koalicije dovelo do toga da on podnese ostavku na tu funkciju i da Forca izađe iz koalicije. Čapuni ocjenjuje da je koalicija imala problema i na samom početku funkcionisanja, ali su u njegovoj stranci vjerovali da se neke stvari mogu riješiti, do čega,kako kaže nije došlo.

“Sve važne odluke su se rješavale kabinetski i nestručno, ali smo mislili da se to u hodu može korigovati. Pandemija jeste uticala na to da se izlazak iz koalicije malo odloži, jer to ne bi bilo primjereno u datom momentu, ali već nakon usvajanja budžeta krajem prošle godine već je bilo jasno da su problemi žestoki I da nemamo dodirnih tačaka sa takvom politikom”, kazao je Čapuni.

O ovoj odluci se, kako kaže, dugo vijećalo i podnošenje ostavke na poziciju predsjednika lokalnog parlamenta u Forci nije se dovodilo u pitanje, te da su se odlučili da dostojanstveno izađu iz koalicije.

“Dugoročno nezadovoljstvo nekim odlukama koalicije su rezultirale našim izlaskom. Način na koji je  usvojen budžet, iz kabineta, bez poštovanja zakonskih procedura i nonšalantan odnos prema odbornicima i samim građanima , vjerujem da je bila kap koja je prelila čašu. Ulcinj zaslužuje više i bolje,i građani ne zaslužuju kabadahije već demokratski odnos”, ocjenjuje Čapuni.

Takav odnos, u kome se konstantno insistiralo na mjerenju nekih snaga i brojki, doveo je do toga da imamo nekoliko preduzeća koja su pred stečajem“.

Za sebe kaže da je izvršio neke reforme u Skupštini, te i da žali što neke svoje zamisli nije mogao da sprovede u djelo.

„Za budući period pravimo neki plan kako treba da se rješavaju problemi građana, na osnovu znanja šta opštini fali i koji su to problemi koji je tište.  U Opštini ima previše trulih dasaka, tako da tu ne treba samo „šminkanje“ već korjenite reforme“, smatra Čapuni.

Čapuni nije imao konkretnih primjedbi na predloge za nove čelnike Opštine Ulcinj, Aleksandra Dabovića i Hadžija Sulejmanija, te smatra da oni ipak neće imati toliko vremena da se dokažu, jer se već početkom naredne godine očekuju lokalni izbori u Ulcinju.

„To su odlični ljudi, sa obojicom sam u korektnim odnosima. Treba  da im damo vremena da ih ocijenimo, ali smatram da je situacija ipak takva da je trebalo ići na vanredne izbore i tu izmjeriti povjerenje“, zaključuje Čapuni.

Stanka Vukčević

  • 1

    Radio