SliderMN Više

Camaj čeka da Nimanbegu podnese ostavku?

Prej tvteuta13:13 15 Mart 2023

DAN  – U Klubu poslanika Albanske liste, prema nezvaničnim informacijama „Dana“, još početkom marta je trebalo da dođe do rotacije poslanika između funkcionera Force Gencija Nimanbegu i Nikole Camaja, funkcionera Demokratskog saveza Albanaca. Do toga nije došlo, iako je rotacija dogovorena koalicionim sporazumom stranaka koje su 30.avgusta 2020. godine dobile jedan poslanički mandat. Do odlaganja je prema našim informacijama došlo, ne zato što Nikola Camaj ne želi da preuzme funkciju i odgovornost poslanika, već zato što Genci Nimanbegu odugovlači primopredaju. Ova bi promjena u sadašnjem turbulentnom političkom trenutku mogla da bude šansa za novu Vladu Dritana Abazovića odnosno do dolaska do 41. glasa.

Kako „Dan“ saznaje u koaliciji Albanska lista, koju čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca, GP Perspektiva i Unija Tuzi, očekivalo se da se rotacija mandata između Camaja i Nimanbegua obavi još tokom februara, ali do toga nije došlo. Kasnije je sve pomjereno za 1. mart, što se takođe, nije desilo, a onda je kao datum određen 14. mart, do čega opet nije došlo.

Na izborima 30. avgusta 2020. godine koaliciju Albanska lista predvodio je Nik Đeljošaj, koji je zbog nespojivosti funkcija, jer je u tom periodu bio predsjednik Opštine Tuzi, podnio ostavku. Poslanički mandat je potvrđen lideru Force Genciju Nimanbegu, koji je trebalo da rotacijom mjesto u poslaničkim klupama prepusti Nikoli Camaju koji je bio treći na listi. Ova lista je osvojila 1,5 odsto glasova na izborima. U poslaničkom klubu albanskih poslanika su sa poslanikom sa liste Albanska koalcija Jednoglasno.

  • 1

    Radio