REGION/Svijet Više

Božaj: Zaplijenjeno pola tone skanka

Prej tvteuta11:13 28 Novembar 2016

Zajedničko saopštenje: Policijski i carinski službenici u teretnom motornom vozilu na GP Božaj u kojem se nalazila mješovita roba otkrili oko 600 kg skanka; za vozačem kamiona se traga

 

Službenici Uprave policije MUP-a i Uprave carina su na Graničnom prelazu Božaj, prilikom ulaska u našu državu, u kamionu bugarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao turski državljanin M.O. (43) iz Carsambe, juče ujutru otkrili oko 600 kilograma skanka. Skank je otkriven nakon što M.O. nije pristupio carinskoj kontroli mješovite robe koju je prevozio a koju je carinskim službenicima prijavio noć ranije.

Naime, 25.11.2016. godine oko 22,10 časova graničnoj kontroli na GP Božaj pristupio je M.O, koji je upravljao teretnim motornim vozilom marke „Mercedes” sa priključnim vozilom. Policijski službenici Regionalnog centra granične policije Centar – Odjeljenja granične bezbjednosti Podgorica, SGP Božaj, i carinski sužbenici Carinske Ispostave Božaj su izvršili pregled vozila. Vozač M.O. je kazao da nema ništa da prijavi osim mješovite robe koju je prevozio. Kako se za mješovitu robu za koju je ovo lice imalo carinske deklaracije, a koja se nalazila u tovarnom dijelu kamiona, nije mogao izvršiti detaljan pregled iz razloga što se radi o većoj količini gajbi, koje su bile nasložene po dužini i po visini u tovarnom dijelu kamiona, carinski službenici su M.O. saopštili da će ujutru biti upućen na skener u Carinski terminal u Podgorici. Nakon toga kamion je plombiran a roba je stavljena pod carinski nadzor. Vozilo je potom dislocirano na parking carinske ispostave u neposrednoj blizini, kako bi se mogao odvijati nesmatan promet putnika i vozila na graničnom prelazu, pri čemu su putne isprave i dokumenta vozača M.O. zadržali carinski službenici.

M.O. ujutru 26.11.2016. godine nije pristupio carinskoj kontroli. Policijski i carinski službenici su, s obzirom na novonastalu situaciju, na licu mjesta pristupili istovaranju robe iz tovarnog dijela kamiona iako vozač nije bio prisutan. Utvrđeno je da je mješovita roba bila samo pokriće za drogu koja je prevožena. Naime, iza kabine kamiona pronađene su 33 torbe u kojima su se nalazila pakovanja sa sadržajem biljne materije tamnozelene boje za koju se sumnja da se radi o opojnoj drogi marihuana tipa skank. Daljim pretresom u kamionu je otkriveno još 15 buradi sa pakovanjima iste sadržine.

O događaju su obaviješteni policijski službenici Odsjeka za borbu protiv droge koji su o svemu obavijestili državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Utvrđeno je da se u torbama i buradima nalazi ukupno 1.196. pakovanja sa ukupno oko 600 kilograma skanka.

Nadležni tužilac je, nakon sagledavanja činjenica, naložio da se protiv M.O. podnese krivična prijava, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, te da se za njim raspiše potjernica.

Policijski službenici tragaju za M.O. Za njim će, shodno procedurama, biti raspisana i međunarodna potjernica od strane NCB Interpol Podgorica.

Oduzeta droga biće upućena Forenzičkom centru radi vještačenja. Sumnja se da je droga bila namijenjena krijumčarenju i daljoj prodaji u zemljama Zapadne Evrope. Vrijednost oko 600 kilograma skanka, koji je otkriven u kamionu, na narkotržištu u zemljama Zapadne Evrope se kreće od 1.800.000 eura do 3.000.000 eura.

Preduzimaju se aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju događaja. Kriminalistička obrada ovog predmeta je u toku.

 

  • 1

    Radio