Borovinić Bojović:“Želimo da naredna, ažurirana lista ljekova ima niže cijene“

Prej tvteuta08:47 13 Oktobar 2021

Ministarstvo zdravlja Crne Gore radi na Uredbi o maksimalnoj cijeni ljekova kako bi nova, ažurirana i proširena lista ljekova, sa nižim cijenama bila objavljena krajem ove ili početkom naredne godine.

„Mi želilmo da naredna, ažurirana Lista ljekova ima niže cijene čime ćemo ovu uslugu učiniti dostupnijom građanima. Cilj nam je da ona ugleda svjetlost dana krajem ove ili početkom naredne godine. To je ambiciozan projekat, ali mi ćemo dati sve od sebe da napornim radom ostvarimo i ovaj zacrtani cilj. Uvrštavanje novih ljekova je naročito važno zbog malignih oboljenja i autoimunih bolesti u dječijoj populaciji, ali i zbog i hroničnih zaraznih i nezaraznih bolesti koje su nekada bile glavni uzrok mortaliteta, a sada se uspješno liječe inovativnim ljekovima“, navela je ministarka zdravlja.

Borovinić-Bojović je skrenula pažnju i na proces nabavke ljekova koji je, kako kaže, decenijama problematičan.

„Dosadašnji sistem nabavke ljekova je pokazao određene nedostatke koji su, uprkos naporima Ministarstva, dovodili do povremene nestašice čak i u uslovima kada su obezbijeđena finansijska sredstva što je apsurdno. Ministarstvo zdravlja planira da inicira izmjenu nabavke ljekova i specifičnih terapija s ciljem sprečavanja nestašice ljekova u budućnosti. Jedan od modela koji se razmatra je model koji se koristi u zemljama EU, kojom su usluge iz oblasti zdravstvenog osiguranja, zdravstvene i socijalne usluge izuzete iz direktive o javnim nabavkama. To je jedan od eventualnih modela koja se razmatraju. Analiziramo još sličnih rješenja“, naglasila je ona.

  • 1

    Radio