Borovinić Bojović: „Zaključavanje nije opcija“

Prej tvteuta09:34 24 Avgust 2021

Zdravstveni sistem spreman je da se suoči sa povećanim brojem oboljelih od kovida-19, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Najveći broj oboljelih je, kako je kazala kod građana starosti između 30 i 39 godina a trenutno je manje od 4% oboljelih na bolničkom liječenju. Ona je dodala da će broj novozaraženih u narednom periodu rasti kod nas ali i u svijetu ali, kako je kazala, koliko se mi budemo pridržavali mjera u tolio će brže doći do bržeg zaustavljanja rasta novozaraženih.

Borovinić Bojovć je kazala da je zdravstveni sistem spremno dočekao izmjenu epidemiološke slike u Crnoj Gori.

„Spremno smo dočekali porast broja novozaraženih paralelno sa tim epidemiološke mjere prate aktuelnu situaciju“, kazala je ministarka.

Na pitanje, da li je zdravstveni sistem spreman za jesen i više zaraženih ministarka je kazala da se tenutno se u bolnicama nalazi oko 57% osnovnih kapaciteta za kovid koji, kako je dodala, značajno mogu biti povećani. Borovinić-Bojović je istakla da je prvu dozu primilo više od 42% građana Crne Gore što je, kako je kazla, bolje i o pojedinih zemalja u okruženju ali i u Evropi.

„Ja nijesam potpuno zadooljna tim brojem, biću kada taj postotak bude takav da obezbjeđuje kolektivni imunitet zato planiramo dodatne aktivnosti“, kazala je.

Što se tiče treće doze vakcine ministarka je kazla da će finalnu odluku donijeti nacionalno tijelo NITAG.

Na pitanje da li nam na jesen slijedi zaključavanje, kazala je da se ono nigdje u svijetu ne dešava i ne postoje preporuke za to.

„Jer su vakcine na rasplaganju, postoji opdređen postorak vakcinisanog stanovištva i postojaće mjere, pratićemo situaciju ali ne očekuje se da se ide ka zaključavanju“, kazala je ministarka.

  • 1

    Radio