SliderMN Više

Bivši radnici Solane čekaju ispunjenje zahtjeva – „razočarani smo“

Prej tvteuta14:32 6 Maj 2023

Navršilo se 18 godina otkako je Solana „Bajo Sekulić“, gigant ulcinjske , crnogorske i jugoslovenske privrede pošla pod stečaj. I dok su radnicima  drugih propalih crnogorskih preduzeća isplaćene zaostale zarade, za 144 radnika Solane čini se da još nedostaje volje da se njihovi zahtjevi ispune.

„Odlučili smo da se sastanemo, da proslavimo stečajni postupak, naravno ironično. Promijenili smo četiri stečajna upravnika, i ono što je bitno jeste da prije svega malo porazgovaramo šta smo radili zadnje četiri godine, bila je korona iako nismo bili pasivni, razgovarali smo svim čelnicima države, Skupštine, Vlade, Opštine Ulcinj… Postoje neke najave da bi moda trebali radikalizovati proteste, jer ovo što smo zadnje četiri godini radili je dosta ali ne i dovoljno“, kazao je predstavnik bivših radnika Solane Saša Mitrović, koji je kazao da kod zadnja tri predsjednika Opštine Ulcinj nije mogao da dođe.

Za zadnjih osam godina uplaćeno je svega četiri hiljade eura,a  zadnja uplata je bila prije mjesec dana 150e međutim to je sve za ovu godiu. Naša potraživanja su 1,2 miliona eura. U prosjeku nam se duguje osam,devet hiljada. Imamo dvije grupe radnika, nas 70 kojima se duguje najveći dio novca i to su radnici koji su ostali do kraja, i radnici koji su ranije napustili Solani, njima se duguje manje. Mi smo sada došli u posjed tih podataka, jer trenutni upravnik Miloš Popović je mnogo raspoloženiji da riješi naše probleme nego li  raniji stečajni upravnici“, kazao je Mitrović.

Njegov kolega, Redžep Sulejmanović radio je 28 godina i 10 mjeseci u proizvodnji, gdje je kako kaže radio sa voljom, imao je dobru platu ali su mu zadnje godine na Solani teško pale.

„Kada sam napustio Solanu, to mi je palo najteže. Svaki dan sam radio četiri kilometra od fabrike, 45 minuta sam svakog dana u jednom pravcu išao pješke, ukinuli su nam i prevoz i sve, ali je moralo da se radi…. Kad sam ostao bez posla bilo je teško da se snađem, imao sam dobru platu dok sam radio u Solani, a trebalo je prehraniti porodicu kada sam ostao bez posla“, kazao je Sulejmanović.

mini izložba novinskih članaka o Solani

U prostorijama muzeja ulcinjske Solane, danas je održano i malo okupljanje radnika, gdje je bivšim „solanašima“ predočeno trenutno stanje po pitanju njihovih zaostalih zarada. Tom prilikom prikazani su i brojni novinski članci o Solani koji su objavljeni u posljednjih 18 godina.

 

Pogledajte intervju sa  bivšim radnicima Sašom Mitrovićem i Redžepom Sulejmanovićem u jutarnjem programu TV Teuta:

  • 1

    Radio