SliderMN Više

Bilčik:“Situacija je vrlo ozbiljna, izbori potrebni što je prije moguće“

Prej tvteuta13:04 4 Novembar 2022

Evropski poslanik Vladimir Bilčik kazao je da Evropa posmatra šta se dešava u Crnoj Gori, te da iskazuje bojazan.

Kada kažemo da iskazujemo bojazan to znači da je situacija vrlo ozbiljna. Postoji bojazan da su temelji demokratskih institucija u Crnoj Gori dovedeni u pitanje, da su uzdrmani. Vidimo institucionalnu krizu , pravnu krizu, ustavnu krizu, ekonomsku krizu”, istakao je Bilčik, odgovarajući na pitanja novinara.

Odgovori na ova pitanja, dodaje, moraju se naći u Crnoj Gori.

“Moraju se pronaći u granicama Ustava koliko god da je on nesavršen i u okvirima zakona, kulture dijaloga, kompromisa i međusobnog razmijevanja. Jedini pobjednik u ovome može biti Crna Gora i njene institucije. Ovo nije vezano za neku političku stranku. Stvar je da Cran Gora pobijedi”, poručio je Bilčik.

EU je, poručuje, angažovana.

“Imamo dijalog, spremni smo da i dalje učestvujemo na bilo koji način koji može biti od pomoći, ali to mora biti veoma neposredno i precizno”, naveo je Bilčik, poručujući da se odluke moraju brzo donijeti.

Crna Gora, ističe on, nema legitimnu Vladu.

”Ta Vlada je izgubila legitimitet. Nema povjerenja u Vladu, to je tehnička Vlada nije politička. Crna Gora mora da donese političke odluke i za to nam je potrebna politička Vlada. Postoje samo dva načina da je imamo-bilo kroz političku većinu u Skupštini ili kroz nove izbore. Iskreno, gledajući broj pokušaja koje smo vidjeli u Skupštini, ja sam ubijeđen, da ovo mora biti staza ka novim izborima, što je prije moguće na osnovu odluka koje će dovesti do funkcionisanja Ustavnog suda,a zatim i do sporazuma o tome kako će se vanredni izbori održati u okviru granica zakona i Ustava i na osnovu dijaloga i kompromisa. Kompromis koji je ključan”, poručuje Bilčik.

  • 1

    Radio