SliderMN Više

Biks Aliju kandidat za novog ambasadora SAD u Crnoj Gori

Prej tvteuta10:32 17 Septembar 2022

Karijerni diplomata B. Biks Aliju (B. Bix Aliu) kandidat je predsjednika Džoa Bajdena za novog američkog ambasadora u Crnoj Gori, saopšteno je u petak iz Bijele kuće.

Aliju je nekadašnji zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Podgorici. Ukoliko njegova nominacija bude potvrđena u američkom Senatu, na položaju ambasadora u Crnoj Gori zamijeniće Džudi Rajzing Rajnke koja je dužnost preuzela 2018. godine.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da je Aliju karijerni diplomata sa zvanjem ministra-savjetnika i da je nedavno bio privremeni otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Budimpešti. Bio je i zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Poljskoj i privremeni otpravnik poslova tokom 2021. godine. Prije toga, kako se navodi, bio je generalni konzul u Krakovu gdje je nagrađen najvećim gradskim ordenom za „značajno unapređenje ekonomskih i kulturnih odnosa SAD“ i tog poljskog grada.

Takođe je služio u ambasadi u Tirani, dok je u Stejt departmentu bio zamjenik koordinatora za orijentaciju u Nacionalnom centru za spoljnopolitičku obuku, a radio je i pri američkom Kongresu.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da Aliju diplomirao na medicinskom fakultetu u Prištini i da ima master za strateške studije sa američkog Vojnog ratnog koledža u Pensilvaniji. Dobitnik je više nagrada Stejt departmenta i govori crnogorski, poljski, srpsko-hrvatski, makedonski i albanski, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Njegovu nominaciju bi, prema proceduri, prvo trebalo da razmatra Spoljnopolitički odbor Senata prije nego što se o njoj izjasni gornji dom Kongresa u punom sastavu.

  • 1

    Radio