AKTUELNO Više

Beriša:“Egzistencija Roma ugroženija nego ikad, molimo sve da ostanu kući“

Prej tvteuta12:43 6 April 2020

Još prije pojave prvog slučaja koronavirusa u Crnoj Gori, građanska inicijativa Udruženog pokreta Roma i Egipćana je apelovala na pripadnike te dvije grupe na romskom i albanskom jeziku o tome kako da se sačuvaju od epidemije. Međutim, sada kada se virus proširio i u kampu za raseljena lica na Vrelima ribničkim, predstavnik UPRE Elvis Beriša kazao je da imaju svakodnevnu komunikaciju sa stanovnicima tog naselja ali i da je kontaktirao prvog oboljelog u tom naselju, koji je otac čak dvanaestoro djece i koji žive u izuzetno lošim uslovima. „Procijenjuje se da u tom naselju živi oko 50% ukupne populacije Roma i Egipćana u Crnoj Gori, a nakon izbijanja koronavirusa oni strahuju za svoju egzistenciju, jer su onemogućeni da zarade za život, jer su od sakupljanja sekundarnih sirovina i prodaje na buvljacima koliko – toliko izdržavali porodice“, tvrdi Beriša. 
On je, u susret 8. aprilu, koji se u Svijetu obilježava kao Dan Roma, kazao da nema razloga za slavlje, jer je i dalje ta populacija u Crnoj Gori na margini, i da nemaju osnovnih uslova za život. 
„Ne možemo govoriti o unaprijeđenju njihovih prava na institucionalnom nivou, kada dobar dio njih nema ni vodu ni struju. Vjerujem da bi postojanje predstavnika romske ili egipćanske populacije u Parlamentu Crne Gore  pomoglo u promociji njihovih prava, ali čini se da nedostaje volje za to, obzirom na to da je broj te dvije populacije jednak ili čak viši u odnosu na neke druge manjine u zemlji, poput hrvatske manjine koja ima svog predstavnika“, kazao je Beriša. 

  • 1

    Radio