Aktuale Më shumë

Beciq-Shentop: Mali i Zi dhe Turqia po shenojne faqet më të bukura në historinë e marrëdhënieve dypleshe

Prej tvteuta22:15, 23 Dhjetor 2021

Marrëdhëniet mes Malit të Zi dhe Republikës së Turqisë, në një histori të gjatë, të pasur dhe kuptimplotë, janë të jashtëzakonshme sot dhe kanë arritur kulmin e tyre historik, u vleresua në takimin e kryetarit të Parlamentit të Malit të Zi Aleksa Beçiq me Kryetarin e Asamblesë së Madhe Kombëtare te Republikes se Turqisë Mustafa Shentop, i cili ndoshet ne viziten e parë zyrtare në Mal te Zi.

Të dy zyrtarët ranë dakord se ka hapësirë ​​të gjerë për forcimin e mëtejshëm të bashkëpunimit në fushën e ekonomisë, ndërtregtisë, turizmit, infrastrukturës dhe shkëmbimeve ndërparlamentare dhe paralajmëruan intensifikimin e aktiviteteve që do t’i japin shtysë shtesë këtyre proceseve.

Duke theksuar se Mali i Zi dhe Republika e Turqisë kanë marrëdhënie të shkëlqyera që po zhvillohen vazhdimisht në bazë të lidhjeve të ngushta historike dhe kulturore, miqësisë dhe mirëkuptimit tradicional, Kryetari i Kuvendit të Malit të Zi Aleksa Becic shprehu kënaqësinë për vizitën e kryetarit të parlamentit turk, të jetë një nxitje shtesë. për të forcuar bashkëpunimin dypalësh. Në këtë kontekst, presidenti Beçiq tha se marrëdhëniet diplomatike ndërmjet dy vendeve karakterizohen nga dialog intensiv politik në nivelin më të lartë dhe theksoi se vizita e presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan në Mal të Zi më 28 gusht 2021 ishte historike.

“Me këtë vizitë, si dhe me ato që i paraprinë, ne po shkruajmë faqet më të bukura në historinë e marrëdhënieve tona”, tha presidenti Beciq.

“Parlamenti turk njihet si një institucion me përvojë të pasur dhe të rëndësishme parlamentare dhe ne jemi të lumtur që nënshkrimi i Memorandumit do të thotë më shumë mundësi për zyrtarët e parlamenteve tona në të ardhmen, përmes bashkëpunimit të drejtpërdrejtë për shkëmbimin e përvojave dhe njohurive”, tha Beciq.

Presidenti vlerësoi aktivitetet e Ambasadës së Republikës së Turqisë në Podgoricë dhe vuri në dukje se të dyja vendet kanë ambasadorë të përkushtuar dhe theksoi se ekzistenca e komuniteteve të shumta të emigrantëve malazezë është një urë e rëndësishme e afrimit dhe forcimit të lidhjeve mes dy vendeve.

Duke vënë në dukje se sot Mali i Zi dhe Turqia, si partnerë të NATO-s, bashkëpunojnë në fusha të rëndësishme për sigurinë më të gjerë globale, Presidenti falënderoi Turqinë për mbështetjen e saj ndaj Malit të Zi në angazhimet e tij strategjike, duke përsëritur se Mali i Zi mbetet i përkushtuar ndaj parimeve kyçe të politikës së jashtme.- Aleanca në kuadër të Aleancës së NATO-s, integrimit evropian dhe bashkëpunimit rajonal.

Presidenti theksoi se Mali i Zi është i vetëdijshëm për dallimet dhe pasurinë e tij multikulturore, multietnike dhe multifetare dhe tha se mbetet fuqishëm i përkushtuar për promovimin dhe mbrojtjen e mëtejshme të të drejtave të njeriut, dialogun ndërfetar dhe tolerancën, “duke ndërtuar kështu një më të fortë dhe më të shoqëri elastike”.

“Mali i Zi i shumicës dëshiron harmoni ndërfetare dhe ndëretnike dhe një shtet të fortë, institucione të forta,” tha presidenti Becic.

Duke shprehur kënaqësinë për bashkëpunimin ekonomik mes dy vendeve dhe faktin se Turqia është një nga investitorët më të rëndësishëm në Mal të Zi, Presidenti tha se është e nevojshme që marrëdhëniet e shkëlqyera politike të shndërrohen në bashkëpunim edhe më të fortë ekonomik. Gjithashtu, siç vlerësoi ai, segmenti i padiskutueshëm i rëndësishëm në marrëdhëniet mes dy vendeve është edhe sfera e turizmit.

“Ne jemi gjithashtu të kënaqur që po shohim interesim në rritje nga investitorët turq, por edhe rritje të turistëve nga Turqia”, tha presidenti Becic, duke shtuar se vendi ynë vlerëson veçanërisht aktivitetet e Agjencisë Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim – TIKA, e cila ka u hap që nga hapja e tij Në vitin 2007, Mali i Zi ka zbatuar 320 projekte zhvillimore në sektorët vitalë – shëndetësi, kulturë, arsim – me vlerë mbi 20 milionë euro, gjë që e bën atë një nga partnerët më të rëndësishëm të zhvillimit strategjik të Malit të Zi.

Kryetari i Kuvendit të Madh Kombëtar të Republikës së Turqisë Mustafa Shentop, duke theksuar se është i nderuar që ndodhet në Mal të Zi, theksoi se vizita e sotme konfirmon marrëdhëniet e jashtëzakonshme mes dy vendeve dhe shprehu shpresën se do të sjellë shumë zgjidhje të dobishme që do të pasurojnë ekzistuese të forta dhe cilësore.lidhjet midis Malit të Zi dhe Turqisë.

“Malin e Zi dhe Turqinë i lidh historia, kultura e pasur e përbashkët dhe ne e shohim vendin tuaj si fqinj, si një vend me të cilin kemi marrëdhënie të jashtëzakonshme dhe bashkëpunim cilësor. Vërej se ne nuk e shohim Ballkanin, pra Malin e Zi, në margjinat e Evropës, por në zemrën e saj”, tha Shentop.

E ndërlidhur:

Kryetari i Kuvendit Aleksa Beçiq, ka pritur sonte homologun turk, Mustafa Shentop

  • 1

    Radio