AKTUELNO Više

Bečić: URA napravila korak unazad, većina kolega reagovala negativno na njihove zahtjeve

Prej tvteuta00:53 15 Septembar 2022

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je nakon večerašnjeg sastanka stare parlamentarne većine da je Građanski pokret URA napravio korak nazad u pregovorima i tvrdi da partija premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića ucjenjuje.

“Ovo je nastavak pregovora u kojima Demokratska Crna Gora učestvuje posvećeno. Dani za nama potvrdili su da nije tačno ono što su neki sa najviših funkcija tvrdili da će Demokrate završiti u koaliciji sa DPS-om i formirati vladu sa DPS-om da je sve to navodno dogovoreno. Nema od toga ništa. Sa jedne strane imate konstantne ucjene i uslovljavanja i blefiranja”, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, mi u ove dvije dgodine svjedočimo brojnim ucjenama i to se nastavilo i u ovim danima.

“Na to odgovaramo pomiriteljskim pristupom sa željom da se ispoštuje volja građana. Vidjeli ste kakve smo ustupke učinili. Odrekli smo se mjesta premijera i predajednika Skupštine. Ponudili smo da nađemo dvije žene da budu mjera pomirenja i kompromisa. Saopštili smo da i ako je to sporno da može kandidat ili kandidatkinja koji nijesu bili u aranžmanu sa DPS-om. Došli smo do tačke spajanja, a koji nije bio naš predlog i to nakon što su naši predlozi odbijeni”, istakao je on.

Nakon, dodao je, što smo prihvatili Lekića za mandatara i konstatovano da ga svi prihvataju i ja ponudio da svi potpišemo i svi to dostavimo Đukanoviću desio se korak nazad i to od kolega iz GP URA.

“Onda su oni rekli da je načelna saglanost njihova uslovna i da treba da se dogovori oko sastava vlade. Prvo se traži apsolutna većina, sektor bezbjednosti i štancuju se nova uslovljavanja. Mi koji smo pojedinačno najjača partija niti smo tražili mjesto premijera, ni Skupštine niti smo tražili bilo kakav monopol u vladi”, kazao je Bečić.

On je naglasio da dvije godine svjedočimo trikovima, blefovima o uslovljavanjima.

“Ovo danas je bio pomak, ali su uslijedila nova uslovljavanja. Neko ko je sve nas sa tri mandata ucijenivao i na kraju napravio vladu sa DOS-om i sad ponovo nova serija ucjena, ucjena, ucjena. Mi kažemo da onoliko koliko smo teški po broju mandata budemo zastupljeni u vladi. Kada želite da se dogovarate pokazujete širinu, a ne ja želim ovo, ja želim ono”, dodao je Bečić.

On je podsjetio da iako pojedinačno najjača partija nijesu bili ni u jednoj vladi.

“Naš pregovarački tim učestvuje na svim sastancima. Što se tiče konsultacija kod Đukanovića najbolje bi bilo da stavimo svi potpis za gospodina Lekića i da ode kod predsjednika i dobije mandat. Mi nemamo namjeru da prekrajamo volju građana”, poručio je Bečić.

On tvri da Demokarte nemaju apsolutističke pristupe, ali da neko bježi konstantno.

“Bilo je maksimalističkih zahtjeva. Folklor. Vide građani koliko je bilo ucjena i uslovljavanja za ove dvije godine. Neko je spreman za ustupke i odricanja, a neko stalno uslovljava. Ipak, hoću da se nadam da razum može preovladati. Smatram da treba da stavimo sjutra potpise i da mandatar pođe kod predsjednika. To je jedini logičan izbor”, zaključio je Bečić.

  • 1

    Radio