AKTUELNO Više

Barani i Ulcinjani zajedno u zaštitu maslinovog ulja

Prej tvteuta09:07 8 Jun 2021

U Ulcinju je u prostorijama Opštine Ulcinj održan sastanak maslinarskih organizacija Bara i Ulcinja, uz prisustvo i aktivno učešće predstavnika Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede te predstavnika opština Bar i Ulcinj. Tema sastanka  bila je zaštita barskog i ulcinjskog maslinovog ulja.

Sastanak je otvorio Ćazim Alković, menadžer Opštine Bar, koji je ujedno i predsjednik Društva maslinara Bar koje je inicijator sastanka i inicijator zaštite „Oznaka porijekla“ maslinovog ulja. Nakon uvodnih riječi inicijatora prisutnima se obratio generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Miroslav Cimbaljević. Cimbaljević je istakao značaj zaštite poljoprivrednih proizvoda. Naglasio je da crnogrski maslinari ne bi trebali da idu na obim proizvodnje već da rade na podizanju kvaliteta maslinovog ulja i obezbjeđenju njegove zaštite. Izrazio je spremnost da on i njegove saradnice načelnica Direkcije za šeme kvaliteta Merisa Čekić i savjetnica za maslinarstvo Dubravka Radulović  pomognu proces zaštite te da podrže i druge razvojne projekte u maslinarstvu i poljoprivredi uopšte.

Merisa Čekić je izvršila prezentaciju postupka zaštite proizvoda sa posebnim osvrtom na zaštitu „Oznaka porijekla“ šemu kvaliteta koja je najpogodnija za maslinovo ulje. Čekić je predstavila sve benefite zaštite i naglasila je da je to oblik kolektivne zaštite i da maslinari u zaštiti treba da vide svoj interes.

Predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković je izvršio prezentaciju aktivnosti koje su barski maslinari već sproveli na zaštiti oznaka porijekla „Barskog maslinovog ulja“. Bez obzira na to što su Barani već značajno odmakli sa zaštitom Alković je pozvao kolege iz Ulcinja da im se pridruže i da zajednički nastave proces zaštite.

I sekretar Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj Opštine Ulcinj Agron Ibrahimi je u zaštiti vidio benefite za maslinare i predložio im da se priključe barskim maslinarima. Ibrahimi je predložio da Opština Ulcinj organizje još jedan sasatanak sa ulcinjskim maslinarima na kojem bi bila donjeta odluka o priklučenju ovom procesu i izabrali predstavnici koji bi radili na zaštiti.

Opšti zaključak je da je sastanak bio veoma koristan kako za proces zaštite maslinovog ulja tako i za opšti razvoj maslinarstva u svim oblastima ove poljoprivredne grane.

  • 1

    Radio