EKONOMIJA Više

Bajraktari: Sezona uspješna, s jeseni izvjestan početak najmanje jednog velikog turističkog projekta

Prej tvteuta13:46 18 Avgust 2023

Najave da bi sezona 2023.  mogla biti jedna od uspješnijih u Ulcinju , prema riječima predsjednika Opštine Ulcinj su ostvarene.

Uprkos nekim problemima sa kojima se grad suočava još od ranijih vlasti, kao što su saobraćajne gužve, nedostatak parkinga i slično,   neki raniji problemi su  riješeni ili značajno umanjeni. Već s početkom jeseni, u planu je rješavanje određenih problema kako bi se naredna sezona dočekala što bolje, posebno po pitanju infrastrukture.

„Opšti utisak je da je sezona uspjela i da se radi o jednoj, možda rekordnoj turističkoj sezoni, najave su i bile takve. Mi kao opština i kao lokalna vlast smo veoma zadovoljni kako je do sada protekla sezona, sigurni smo da će se to i nastaviti i u ostatku avgusta, a nadamo se i da će  postsezona  biti dobra. Mi smo sigurna destinacija, možda jedna od najsigurnijih na crnogorskom primorju, turisti dolaze sa svih strana i zadovoljni smo,  iako ima nekih tradicionalnih problema, kao što su gužve, nedostatak parkinga… Ponavljam, nismo imali problema oko snabdijevanja vodom, električnom energijom i nekih sigurnosnih problema i to je za pohvalu. Čistoća je generalno na nivou, bolja nego prošle sezone, komunalni red je na nešto većem nivou, iako je to jako teško održati, jer tokom sezone Ulcinj ima višestruko posjetilaca u odnosu na broj stanovnika, i to sve nije lako postići na nivou na koji bismo željeli“, ocijenio je Bajraktari za TV Teuta, dodavši da će već nakon završetka glavnog dijela sezone raditi na poboljšanju nekih infrastrukturnih problema, kako bi se naredna sezona dočekala što bolje.

Bajraktari: Ulcinj jedna od najsigurnijih destinacija na primorju

Uz značajnu podršku Vlade Crne Gore, prije svega premijera i nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i resornih ministara, odblokirane su potencijalne investicije u turističkoj privredi. Dugo najavljivani i iščekivani hoteli i rizorti visoke kategorije na lokacijama nekadašnjih hotela „Galeb“ i „Jadran“, novi hotel „Otrant“ i interesovanje arapskih investitora za brdo Mavrijan,  obećavaju lijepu turističku budućnost grada kojem su prijeko potrebni luksuzniji sadržaji. Iako neki projekti još uvijek čekaju zvaničan početak radova, postoje indicije da bi se već s jeseni mogle neke stvari konačno pomjeriti i nekoliko koraka unaprijed, tvrdi Bajraktari.

Odlična posjećenost u avgustu

„Ja sam ponosan što smo zadnjih godinu, godinu i po dana uspjeli da te investicije, uz pomoć premijera Dritana Abazovića odblokiramo nakon nekoliko decenija. Za lokacije bivših hotela  „Galeb“ i „Jadran“ imamo nove investitore, tu je i investicija u hotelu „Otrant“. Radi se o velikim investicijama i za sve tri investicije trenutno se radi na projektnoj dokumentaciji,  neki su u odmakoj fazi, neki na početku, nadamo se da ćemo krajem ove ili početkom naredne godine obilježiti početak jednog ili više projekata. Za lokalilet bivšeg hotela „Jadran“ očekujemo potpisivanje o saradnji investitora sa međunarodnim brendom „Hilton“ već u septembru. To će biti jedna velika vijest za Ulcinj. Što se tiče lokacije kod bivšeg hotela „Galeb“, radi se na projektnoj dokumentaciji i investitor radi na tome da investicija otpočne što prije. Za hotel „Otrant“ su izdate neke dozvole, trenutno  rade glavni projekat i spremni su da što prije počnu sa radovima. Imali smo svečano potpisivanje sa investitirom iz Bliskog istoka, grupom „Al Šidi“, koja je već prisutna u regionu. Potpisali smo memorandum koja dokazuje njihovo interesovanje da ulažu u Ulcinj, konkretno na brdu Mavrijan. Radi se o jednoj potencijalnoj investiciji koja bi bila pogodna za takvu lokaciju, gdje bi možda dobili jedan novi grad, ali ostaje izazov da vidimo kako će teći ta saradnja, možda se pojavi i neki novi investititor, jer do sada nijesmo ništa konkretizovali, ali je njihovo interesovanje za Ulcinj ogromno“, potvrdio je predsjednik Opštine Ulcinj.

najveći problem gužve i slaba infrastruktura

A ogromno je i interesovanje turista za Ulcinj ovih dana, pa tako, bar prema zvaničnim podacima, u gradu trenutno boravi 46 hiljada gostiju, dok stanje na terenu ostavlja utisak da ih ima i stotinu hiljada.

TO Ulcinj: Preko 46 hiljada registrovanih gostiju u Ulcinju

Više iz intervjua sa predsjednikom Opštine Ulcinj pogledajte u večerašnjem izdanju „Hronike Ulcinja“, od 20 sati i 30 minuta.

  • 1

    Radio