EKONOMIJA Više

B. NEKTARIJEVIĆ: „SADA JE PRAVO VRIJEME ZA IZRADU PROJEKATA ZA DOBIJANJE SREDSTAVA IZ EU FONDOVA „

Prej tvteuta15:24 21 Novembar 2017

U razgovoru za TV Teuta, mr Boško Nektarijević, koji obavlja dužnost eksperta pri Izvšnoj agenciji za srednja i mala preduzeća, kazao je da Crna Gora zajedno sa zemljama regiona zauzima posljednja mjesta u iskorišćavanju sredstava iz fondova Evropske Unije.
„Ako uporedimo zemlje regiona i Crnu Goru sa zemljama Zapadne Evrope – razlika se mjeri u hiljadama. Prema posljednjim podacima, Crna Gora zauzima pretposljednje mjesto u iskorišćavanju sredstava dok je Kosovo na posljednjem“, kazao je Nektarijević, koji već petnaest godina uporedo vodi i treninge za pripremu i pisanje projekata za EU fondove u Evropskoj trening akademiji u Briselu.
On je kazao da kod crnogorskih privrednika postoje iste barijere kao i kod privrednika u zemljama regiona.
„Radio sam kao tehnička podrška Vladama BiH, Srbije, Hrvatske, Poljske, Turske. Problemi su slični – ljudi ne znaju šta im je na raspolaganju, nemaju kapaciteta znanja da napisu konkuretne projekte na briselskom engleskom, nisu upoznati sa drugim strategijama kako da dobiju novac te tako „poklonjeni novac“ stoji u mjesto“, kazao je Nektarijević.
„Preko 90% organizacija sa Balkana svoj novac nije dobilo tako što su pisali projekte, već kroz partnerstva Evropske mreže. Danas imamo istorijsku šansu jer je preko 700 novih konkursa otvoreno u toku prethodnih dvije – tri nedjelje za period od 2017. do 2020. godine“, izjavio je Nektarijević.
Na neformalnom sastanku sa Predsjednikom opštine Nazifom Cunguom, najavljeno je da će početkom decembra biti  održati  Info dan i trening, kako bi se predstavile mogućnosti  koje su otvorene za zainteresovane privrednike.
„Mora se raditi na informisanju i promociji ovakvih projekata. Privrednike moramo pomoći da razumiju i prepoznaju  sve one grane koje EU želi da finansira, da ih uputimo ka pravim partnerima, a za  one koji žele da sami nauče da pišu projekte – omogućićemo im vrhunski trening, jedinstven u regionu po svom kvalitetu za PM2“, zaključuje Nektarijević.

  • 1

    Radio