AKTUELNO Više

ASK kupuje 7 Iphone-a za 25 hiljada eura

Prej tvteuta22:08 5 Jul 2023

Agencija za sprečavanje korupcije raspisala je danas tender za nabavku mobilnih telefona u vrijednosti od 25 hiljada eura. Tender je objavljen preko Centra za javne nabavke (CeJN). Ponudom se traži sedam telefona koji će, kako je portalu Dan rekla Jelena Perović, direktorica Agencije za sprečavanje korupcije, biti dodijeljeni službenicima ASK-a u cilju profesionalizacije posla.

– Ove godine su bile toliko teške za sve službenike Agencije i toliko bi im olakšalo da su imali bolje aparate. Tenderom se konkretno bavi službenica za javne nabavke i sve je transparentno. Radi se o javnoj nabavci koja je planirana još od januara – kazala je Perović.

Ona je navela da je od zadnje javne nabavke prošlo oko pet godina, zbog čega se ukazala potreba za obnovom sredstava za rad službenika. Kako kaže, nije bila u ASK-u kad je bila veća javna nabavka.

– Aparati su jednostavno potreba. Uzmimo samo za primjer izborne kampanje koliko su trajale. Svi pristupaju sistemu, uzimaju podatke. Jednostavno telefon više nije samo za pozive, u stvari najmanje se koriste za pozive koliko se koriste za operativni rad, pristup sistemu, mejlove i svemu onome što je potrebno – kontrole, finansiranja, kada vam treba odmah neki podatak pristupate preko telefona. Nadam se da će biti dovoljno telefona za sve službenike Agencije, jer su u toku oglasi kod nas a biće ih i u narednom periodu, ali će za trenutno postojeće sigurno biti dovoljan broj – kazala je Perović.

Ona je istakla da su nedavno obnovili IT sistem i da se sa svom tom novom tehnologijom smanjuje mogućnost greške ljudskog faktora.

Cilj nam je da se smanji na minimum i greška i namjera u bilo kom smislu. Da se ne vežemo za ime i prezime nego za kvalitetan sistem koji će da radi ko god da bude direktor ili bilo koji službenik. Kad to budemo imali, imaćemo sreće u društvu u svim poljima. Korupcijski rizici su oni koje prvo treba da izbacimo – kazala je Perović.

Navela je da su za zadnje dvije godine u kojima su imali izborne procese primili preko dvjesta hiljade dokumenata.

  • 1

    Radio