SliderMN Više

Artec 3D Adriatica i Opština Ulcinj započinju zajednički program digitalizacije kulturne baštine

Prej tvteuta14:48 1 Septembar 2023

Opština Ulcinj, Kulturni centar Ulcinj i kompanija Artec 3D Adriatica d.o.o potpisali su Memorandum o razumijevanju, što institucijama kulture Crne Gore otvara velike mogućnosti u digitalizaciji muzejskih zbirki. Muzeji i druge institucije kulture u ulcinjskskoj opštini, zajedno sa zapošljenima u Artec 3D, održaće seriju događaja na jesen 2023. godine u cilju digitalizacije zbirki kulturne baštine regiona. Kao rezultat toga, ulcinjskoj zajednici biće na raspolaganju digitalne 3D kopije vrijednih objekata, Prvih šest predmeta iz zbirke kulturnog dobra, Artec 3D će skenirati i stručno obraditi kao pro bono doprinos lokalnoj zajednici. Ovaj korak, kao i dalja digitalizacija kulturnog nasljeđa će nesumnjivo podstaći razvoj kulturnog turizma u regionu i učiniti izložbe dostupnima i posjetiocima onlajn portala. 3D modeli eksponata mogu biti korisni za proučavanje istorijskih artefakata, omogućavajući naučnicima da obavljaju posao na daljinu. Takođe, modeli se često koriste za snimanje i praćenje stanja eksponata, što olakšava proces dalje restauracije. Digitalizacija i onlajn dostupnost kolekcija je rastući trend među najvažnijim muzejima i centrima kulture širom svijeta, pa seCentar za kulturu Ulcinj priključuje savremenom trendu uz pomoć Artec 3D rješenja.

U susretu sa novinarima, predsjednik ulcinjskog Parlamenta Ardijan Mavrić je izjavio: „Raduje me saradnja sa kompanijom Artec 3D. Svjesni smo važnosti očuvanja crnogorske kulturne baštine. Ovo je samo prvi korak u, nadamo se, uspješnoj dugogodišnjoj saradnji i za početak skeniraćemo 6 artefakata. Ovo je sjajna prilika i za mlade ljude koji imaju za cilj da usavrše svoje znanje i razviju vještine u domenu 3d tehnologija.”

Izvršna direktorica Artec 3D Adriatica Anastasija Hajtul je dodala: Mi u Artec 3Du smo veoma ponosni što ćemo skenirati kulturne artefakte Opštine Ulcinj i dobrovoljno doprinijeti očuvanju kulturnog nasljeđa Crne Gore. Otvorivši kancelariju u Crnoj Gori, postali smo dio njenog ekosistema. Svjetski muzeji poput Metropolitenskog muzeja umjetnosti, Britanskog muzeja, Smitsonijana i mnogih drugih, uveliko koriste Artec 3D skenere. Artec 3D raduje što može da unese luksemburške 3D tehnologije u Crnu Goru i pokaže ih na djelu.

Direktorica Centra za kulturu Adrijana Hodža, koja je takođe potpisnica memoranduma izjavila  je da je od posebnog  interesa potpisivanje ovog memoranduma za očuvanje kulturne baštine Ulcinja.

O kompaniji Artec 3D Adriatica:

Od 2007. godine Artec 3D proizvodi široku paletu skenera. Glavno sjedište i proizvodnja su u Luksemburgu. Naša kompanija ima kancelarije još i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Japanu, a, od 2022. godine otvorena je filijala i u Crnoj Gori. Kompanija Artec 3D Adriatica d.o.o je već skenirala mnogobrojnie kulturološke lokalitete i objekte u zemlji. Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju planirano je da se radi na ojačavanju saradnje sa Opštinom Ulcinj, koja je prepoznata kao bogato kulturno nasljeđe.

Skeniranje objekata se prvenstveno obavlja uz pomoć ovih modela 3D skenera: Artec 3D Leo i Artec 3D Spider. Obrada niza podataka se vrši u softveru Artec Studio. Ovaj pristup radu i ova oprema su korišćeni i u svjetskim muzejima. Artec 3D ima za cilj da podrži lokalne muzeje I institucije kulture širom svijeta čim se ukaže interesovanje za modernu 3D tehnologije samih institucija.

Press služba SO Ulcinj

  • 1

    Radio