AKTUELNO Više

Apel povodom nelegalne gradnje u Starom gradu Ulcinj

Prej tvteuta18:44 9 Februar 2016

U sjenci politicke krize na lokalnom i državnom nivou, odvija se nekontrolisana divlja gradnja u gradu Ulcinju, koji je inače po tome poznat unazad 40 godina.

Ali povod za ovaj apel je devastacija Starog grada, koja je započeta prije nekoliko godina monstruoznim objektom pri zapadnim zidinama i liftom u istočnom dijelu. Umjesto uklanjanja ovih objekata, sada, kada su započeti prvi ozbiljniji koraci za uvrštanje Starog grada u UNESKU-ovu baštinu, započeta je gradnja u nekoliko lokacija, po našim saznanjima bez konzervatorskih uslova i drugih „papira“ koji su preduslov za dobijanje gradjevinske dozvole za bilo kakvu graditeljsku intervenciju u Starom gradu koji je u statusu Kulturno istorijskog spomenika prvog reda.

Sve se ovo odvija naočigled javnosti i nadležnih institucija, propraćeno tihim negodovanjem zabrinutih savjesnih gradjana i ponekog komšije koji su se ovih dana obratili našoj organizaciji.

Predstavnici Monitoring group Ulcinj su kontaktirali Nadležne institucije: Upravu za zaštitu spomenika kulturnih dobara, Upravu za inspekcijske poslove i lokalnu samoupravu. Kod svih smo naišli na dobru volju da se sačuvaju kulturno istorijske vrijednosti i autentičnost Starog grada ali, po našim saznanjima, niko još nije preduzeo ništa da se stane na put nepovratnom devastiranju ovog kulturnog blaga koje imamo i tradicije kojom se dičimo.

U nedavnoj posjeti koju smo imali ovim povodom, u Upravi za zaštitu spomenika kuture na Cetinju,  složili smo se da je neophodna zajednička akcija svih nadležnih insitucija, savjesnih gradjana i nevladinih organizacija. Zato upućujemo ovaj apel svim institucijama, medijima i cjelokupnoj, naročito stručnoj javnosti, da se o ovoj tragediji, koja se nadvila nad Stari grad u Ulcinju, ne ćuti i da se obezbjedi poštovanje zakona

U nedavnom obilasku, uočili smo da se grade i objekti koji ne narušavaju autetntičnost ali i one koji odstupaju. Sa dobrom voljom i uz poštovanje zakona, možda se još uvijek može spasiti autentičnost Starog grada, jer samo kao takav može da se valorizuje u turističkom, kulturno-istorijskom i svakom drugom pogleda. U suprotnom, svi smo na gubitku.

I sami investitori, koji možda u ovom trenutku, toga nijesu svjesni.

Xhemal Peroviq

Izvršni direktor NVO Mog-Ul

  • 1

    Radio