SliderMN Više

„Apel na državne i lokalne organe da imaju poseban senzibilitet u odnosu na vjerske zajednice“

Prej tvteuta09:11 12 April 2022

Reagovanje Ministarstva pravde,  ljudskih i manjinskih prava:

„Povodom aktuelne situacije u Ulcinju koja se tiče izgradnje vjerskog objekta u toj Opštini, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, i pored nespornog prioriteta u poštovanju zakona i propisa, apeluje na državne i lokalne organe da imaju poseban senzibilitet u odnosu na vjerske zajednice i ostvarivanje prava na slobodu vjeroispovijesti svih vjernika i vjernica.

Kao resor nadležan za zaštitu i unapređenje prava koja se tiču vjerskih zajednica, koristimo ovu priliku da podsjetimo na važnost poštovanja propisa kojima se regulišu pitanja izgradnje vjerskih i drugih objekata, ali i poštovanja slobode vjeroispovijesti i zaštite ovih zajednica.

Izgradnja vjerskih objekata predstavlja nesporan javni interes, s obzirom na to da sve vjerske zajednice u Crnoj Gori promovišu mir i toleranciju, te uče pravdi i pravičnosti, pa se nadamo da su vremena neadekvatnog odnosa prema vjerskim zajednicama iza nas.

Iako svjesni političke, ekonomske i društvene situacije u Crnoj Gori, bitno je da svi iz svog domena doprinesemo dostizanju kompromisa, jer samo na taj način možemo ostvariti zadovoljstvo i jednakost u društvu.

Ne zaboravimo da prema vjerskim zajednicama moramo imati poseban osjećaj, jer ne smijemo dozvoliti da osjećanja vjernika i vjernica u državi budu povrijeđena bilo kojim postupkom.“

  • 1

    Radio