HRONIKA Više

Apel Alfa centra: Uspori – Samo u prethodna tri dana u Crnoj Gori šest osoba je tragično izbubilo život u saobraćaju

Prej tvteuta15:05 1 Februar 2022

Svjedoci smo velikog broja saobraćajnih nezgoda koje iz dana u dan u našoj državi prijevremeno okončavaju živote. U poslednjih par dana u naslovima medija vidimo formulacije:  „Tragično nastradali“, „Izgubili život“, „Težak sudar“, „Pješak poginuo“, „Vozilo sletjelo“.

Situacija u državi je zabrinjavajuća kada je riječ o bezbjednosti u saobraćaju. Samo u prethodna tri dana u Crnoj Gori šest osoba je tragično izbubilo život u saobraćaju!

Bezbjednost u saobraćaju  najviše ugrožavaju nesavjesni vozači koji se protivno ograničenjima kreću velikom brzinom ne poštujući saobraćajna pravila. Pored neprilagođene brzine, kao najčešći faktori uzroka saobraćajnih udesa pojavljuju se i nepropisno preticanje, korišćenje mobilnih uređaja i zloupotreba alkohola i opojnih droga“, ističe Sara Đoković iz ALFA Centra.

Nepovoljni vremenski uslovi, niske temperature, poledica i smanjena vidljivost dodatno otežavaju situaciju  na crnogorskim putevima. Analize i istraživanja pokazuju da su u velikom broju saobraćajnih nezgoda akteri mladi ljudi koji pripadaju zakonskim kategorijama „mladi vozač“ i „vozač početnik“. Iako Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima detaljno reguliše učešće u saobraćaju kada su u pitanju ove kategorije vozača i predviđa rigorozne sankcije za kršenje saobraćajnih pravila i propisa koji se neposredno na njih odnose, nedostatak znanja, želja za dokazivanjem i neodgovornost jesu njihovi najgori neprijatelji, napominje Đoković.

Ovim putem ALFA Centar apeluje na sve učesnike u saobraćaju, vozače i pješake, da odgovornim odnosom  prema sebi i cjelokupnoj zajednici doprinesu ličnoj i opštoj bezbjednosti u saobraćaju tako što će prilagoditi ponašanje uslovima na putu i poštovati zakon i saobraćajne propise, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima.

S obzirom da je bezbjednost mladih u saobraćaju globalni fenomen, kao i na činjenicu da saobraćajne nezgode i u svijetu i kod nas predstavljaju najčešći uzrok smrti djece i mladih osoba, iz ALFA Centra posebno apeluju na mlade ljude da budu odgovorni i savjesni prema svom i tuđim životima“, zaključila je Đoković.

Iz ALFA Centra najavljuju da će i u narednom periodu u okviru svojih redovnih preventivnih aktivnosti, nastojati da doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

  • 1

    Radio