SliderMN Više

Anketni odbor danas raspravlja danas o slučaju „Možura“

Prej tvteuta09:14 9 Februar 2023

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore raspravljaće danas o formiranju Anketnog odbora koji treba da istraži slučaj „Možura“. Branka Bošnjak iz poslaničkog kluba Demokratski front-PzP zasad je predložena za predsjednicu, a na današnjoj sjednici će biti saopšteno da li ima i drugih predloga.

Anketni odbor treba da prikupi informacije o postupanju crnogorskih državnih organa i drugih aktera u projektu izgradnje vjetroelektrane Možura, a nakon sprovedene parlamentarne istrage, Odbor će izvještaj dostaviti Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Odbor koji će imati 12 članova nije formiran, a za istragu je dat rok od četiri mjeseca, sa mogućnošću da bude produžen, a rokovi za istragu počeće da teku danom formiranja.

Projekat Možura se pominje u istraživanju o korupciji na Malti tamošnje novinarke Dafne Kaurana Galicije, koja je nastradala u eksploziji auto-bombe oktobra 2017.godine. Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, vrijednosti od oko 90 miliona eura, puštena je u rad sredinom novembra 2019. godine, u vrijeme dok je na vlasti bila Demokratska partija socijalista (DPS).

Možura se sastoji od 23 vjetrenjače, a godišnje proizvodi oko 120 GWH energije, saopšteno je tada iz Vlade.

Naveli su da je investiciju realizovala malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, a da je glavni izvođač radova bila kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering.

Ugovorom o zakupu zemljišta, vjetroelektrana treba da pređe u trajno vlasništvo države Crne Gore 2035. godine.

  • 1

    Radio