AKTUELNO Više

Amfilohije u Svaču: „Crkvu treba zajednički čuvati, ovaj događaj ide na sramotu čestitog  Albanskog naroda“

Prej tvteuta16:53 9 Jul 2018

Svečana liturgija povodom proslave Ivanjdana, dana rođenja Svetog Jovana Krstitelja koja je planirana da se održi u drevnog gradu Svaču, u crkvi Sv. Jovana ipak nije održana na ostacima crkve, već dvadesetak metara nadomak ovog istorijskog objekta. Nakon reagovanja predsjednika Skupštine Opštine Ulcinj dr. Iljira Čapunija i predstavnika Albanskog nacionalnog savjeta, direktora Muzeja Ulcinja i drugih predstavnika , preduzete su mjere spriječavanja održavanja ovog crkvenog obreda od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.  Mitropolit SPC Amfilohije sa sveštenstvom i okupljenim vjernicima ipak su uspjeli  da održe liturgiju, nakon koje je organizovana svečana trpeza i prigodni program. Amfilohije je za RTV Teuta kazao da je ovaj drevni objekat od izuzetnog značaja za cjelokupno hrišćanstvo.

„Ovo mjesto je značajno ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu već i za sveukupno hrišćanstvo Istoka i Zapada, i za grad Ulcinj a naročito za Svač. I za našu  braću Albance, koji ovdje žive i koje je Bog tu poslao da budu čuvari ove svetinje. Crkva Svetog Jovana Krstitelja datira iz IX vijeka, i vezana je za Jovana Vladimira, dukljanskoga vladara čije su mošti u Šinđonu u Albaniji, a čije je sjedište bilo upravo ovdje u Vladimiru“,  tvrdi Amfilohije.

Mitropolit je istakao da je ovaj vjerski objekat ostao zapušten, jer da nije tako,  kako kaže „ljudske kosti ne bi bile unutar hrama“.

„Albanski stanovnici sa ovog područja bili su  hrišćani prije nego što su primili islam, tako da je ovo i njihova obaveza zajedno sa nama da se staraju i brinu oko ove crkve. Već godinama dolazimo da služimo liturgiju u ovoj crkvi, i posebno nas raduje što je započeta rekonstrukcija ove svetinje. Sveštenik Smiljić mi je kazao da su ovdje pronašli kosti koje vjerovatno pripadaju ljudima koji su podizali ovaj hram, i ja sam skrenuo pažnju da se te kosti sačuvaju i sahrane na određenom mjestu, jer je svako grobno mjesto svetinja, ma od koga god da je“, dodaje mitropolit.

Neposredno nakon dolaska u Svač, sveštenstvo i vjernike je sačekalo nekoliko građana Anamalskog stanovništva, među kojima i poslanik Demokratske partije Hadži Sulejmani, koji je ubjeđivao mitropolita da odu sa ovog mjesta, jer kako je kazao – ovdje nemaju šta da traže.

„Taj poslanik koji se prvo predstavlja kao Albanac pa onda kao musliman treba da se plaši Alaha i sudnjega dana ako je pravi vjernik,  jer taj koji se toga plaši poštuje i svoju i svetinju drugoga. On ne može da svojata i da govori da je nešto njegovo za ono što pripada svima. Ja se nadam da je ovo samo jedna epizoda grupe ljudi koji su ovakvim ponašanjem osramotili čestit Albanski narod  koji ovdje žive, to je moje mišljenje“, poručuje Amfilohije.

On je sa ovog mjesta kazao da do godine planiraju i da donesu mošti Sv. Jovana, ruku koja je trenutno na Cetinju, i da će i dalje, kao i godinama unazad ovdje dolaziti da obilježavaju svoj svetac.

  • 1

    Radio