EKONOMIJA Više

ALEKSANDAR DABOVIĆ: “U ULCINJU PREKO 80 ODSTO OBJEKATA JE NELEGALNO SAGRADJENO”

Prej tvteuta16:28 28 Jun 2016

U intervjuu za TV Teuta sekretar za urbanizam i prostorno planiranje u opštini Ulcinj, Aleksandar Dabović, iznio je nekoliko važnih informacija vezanih za ovaj sektor.  Kada je imenovan na mjesto sekretara, Dabović je kazao da je stanje u tom sektoru bilo prilično uređeno, s tim što  je postojao manjak stručnog kadra koji bi izašao u susret svim zahtjevima građana.

Za vrijeme trajanja njegovog mandata, izdato je svega nekoliko građevinskih dozvola za stalne objekte, dok je izdato preko 50 dozvola za privremene građevinske objekte.

Kada je u pitanju razvoj prostornog urbanistočkog plana za opštinu, Dabović je kazao da je fokus na ravnomjernom razvoju cijele opštine.

„Sada smo  u procesu dobavljanja plana za razvoj cijele opštine u kome će biti tačno određene zone za dalji razvoj grada. Najperspektivnije zone su Ada Bojana, Velika plaža, područje Kruča i Valdanosa“.

Najveći problem Ulcinja je svakako nelegalna gradnja, ali Dabović je kazao da je i veliki problem nedovoljna informisanost građana kako bi shvatili razvoj i princip planiranja.
„U Ulcinju je nelegalna gradnja uzela veliki mah, mogu da kažem da je u opštini Ulcinj preko 80% nelegalnih objekata. Dijelom toga je krivica nedonošenja detaljnih urbanističkih planova i nedonošenja zakona o legalizaciji nelegalnih objekata,“ ističe on.

Preventiva za ovaj problem je, kako je Dabović naveo donošenje DUP-a, jer bi tako građani znali gdje mogu legalno graditi.

“To je regionalni problem koji povlači za sobom socijalna pitanja, koji nije pojava samo u Ulcinju već i u čitavom regionu.”

Što se tiče problema koje Ulcinj ima sa čestim poplavama, Dabović je kazao da je nekada bio dobro urađen kanalizacioni sistem za atmosferske vode, međutim ti odvodi su  godinama zatrpavan, dijelom I nelegalnom gradnjom,   pa se i postojeće kanalizacione infrastrukture moraju proširiti.

  • 1

    Radio