SliderMN Više

Albanska mafija preko Crne Gore švercovala kokain vrijedan 40 miliona eura

Prej tvteuta13:57 10 Februar 2023

U 400 vreća hemijskog đubriva bilo je 485,5 kilograma  kokaina, prenose albanski portali novi detalj akcije albanske policije u kojoj je učestvovala i Crna Gora.

„Prema izveštaju-ekspertizaciji kojim, pokazalo se da je 485,5 kilograma kokaina pomješano sa stajnjakom u vrećama koje su stizale iz Kolumbije u Crnu Goru na deponovanje u laboratoriji u Fieru“, pišu albanski mediji.

Ovim dokumentom pobijaju se tvrdnje branilaca uhapšenih koji su javno rekli da su njihovi klijenti samo naručivali hemijsko đubrivo, a da prisustvo kokaina nije dokazano, iako su analize koje su ranije sprovedene u Crnoj Gori pokazale suprotno.

Laboratorija za drogu u Fieru  otkrivena je 24. novembra popodne u  kojoj je zaplenjeno i 485,5 kilograma kokaina, koji bi, ako bi se puštao u promet, koštao 40 miliona eura.

Laboratorija je otkrivena operacijom američke DEA u saradnji sa SPAK-om i crnogorskom policijom. Droga je bila sakrivena u pošiljci hemijskog đubriva koju je naručio brat bivšeg gradonačelnika Frakule Viktora Červanakua.

Droga je otišla iz Kolumbije u maju, a u Albaniju je stigla kamionom iz Crne Gore u septembru. Zenel Červenaku je uhapšen zajedno sa još devet osoba, optuženi da su „strukturirana kriminalna grupa“, dok se za još jednom traga.

Viktor Červenaku, Zenel Červenaku, Denilson Červinaku, Endži Ferhati, Nikolin Đolena, Klajdi Vrioni, Julijan Malaj, Redion Meši, Bledar Matoši, Marildo Rona uhapšeni su zbog laboratorije za kokain.

U zatvoru, žalbom GJKKO potvrđena je odluka Specijalnog prvostepenog suda da se pet osoba optuženih iz laboratorije za drogu u Frakulu od Fiera, Bledar Matošin, Redion Mešin, Julijan Malaj, Endži Ferhatin i Klajdi Vrionin, ostave u zatvoru. (Brdo).

  • 1

    Radio