POLITIKA Više

„Albanci odlučno“ će učestvovati u radnoj grupi za unapređenje izbornog zakonodavstva

Prej tvteuta14:08 16 Oktobar 2018

Saopštenje Koalicije Shqiptarët të Vendosur/Albanci Odlučno          

Predsjednici stranaka koje su dio koalicije Albanci Odlučno, razmatrali su dosadašnji rad u Skupštini Crne gore u vezi sa formiranjem radne grupe koja bi radila na unapređenju izbornog zakonodavstva i stvaranja povjerenja u izborni proces i analizirala dosadašnje stavove političkih partija zastupljenih u Parlamentu Cne Gore.

Ocjenjeno je da je konsenzualni način odlučivanja ključan radi izgradnje medjusobog povjerenja a i kao najdemokratičniji način da se podrže buduće izmjene u izbornom zakonodavstvu.

Koalicioni partneri, Forca, DUA i AA cijenje da je radi izgradnje povjerenja u ovaj proces neophodno da u budućoj radnoj grupi obavezno uzme učešće predstavnik albanskih nacionalnih partija. Ocijenjeno je kako je 2011 godine albanskim nacionalnim partijama ukinuto stečeno pravo, u vidu postojanja posebne izborne jedinice, te je ovo prilika da se ti evidentni nedostaci pokazani izbornom zakonodavstvu u dosada dva izborna ciklusa otklone. Afirmativna akcija se iznjedrila u svoju suprotnost i smanjila predstavljanje albanaca u parlamentu Crne Gore.

Kako je široka sfera zakonodavstva koja se može obuhvatiti u radu radne grupe, neophodno je da predlozi koje daju parlamentarne političke partije imaju obavezu suštinske analize u radnoj grupi. U radu RG treba da se ukljuce sve politicke parlamentarne partije koje za to izraze interesovanje tj sve izborne liste koje su na poslednjim izborima izborile parlamentarni status.

Za koaliciju

 

Genci Nimanbegu,

poslanik koalicije „Shqiptarët të Vendosur / Albanci Odlučno”

 

  • 1

    Radio