HRONIKA Više

Adžić sestru od ujaka iz Ulcinja „preko veze“ ubacuje u graničnu policiju?

Prej tvteuta14:17 26 Jul 2023

POBJEDA – Sestra od ujaka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, Ulcinjanka Nikoleta Raković, uskoro bi trebalo da počne da radi u MUP-u, Graničnoj policiji, jer je prvorangirana na oglasu objavljenom u januaru, za koji su testiranja kandidata urađena u junu – kazali su Pobjedi izvori iz ove ustanove.

Testiranje je, dodaju naši sagovornici, obavljeno 30. juna, a na oglas se javilo i nekoliko aktivnih službenika policije, jer su htjeli na taj način da dobiju veće zvanje, što je, prema njihovim riječima, u skladu sa zakonom.

– Testiranje ima tri dijela: opšti – koji priprema Uprava za ljudske resurse, stručni – priprema MUP i usmeni dio je pred komisijom. Neki službenici su dobili na opštem dijelu maksimum poena (koji je najmjerodavniji, jer je zaštićen i softverski, niko ga ne može dobiti unaprijed) i dobili su i pohvale na usmenom dijelu. Kad su izašli rezultati, stručni dio im je bio izuzetno loše ocijenjen (a neki od kandidata ili već rade ili su ranije radili na tim poslovima), dok su kandidati iz građanstva imali maksimume – tvrde naši izvori.

Kažu da je tako bilo i na oglasu na kojem je prvorangirana Nikoleta Raković, koja, prema njihovim riječima nigdje ne radi i nije imala dodira sa policijskim poslovima.

– Kako je moguće da je ona najbolje uradila testove – komentarišu sagovornici Pobjede.

Interesantan detalj za ovaj oglas je i što se traže tri službenika, lista je izašla sa pet najbolje rangiranih kandidata, a tri najbolja su, osim Adžićeve sestre još dva, prema tvrdnjama naših izvora, bliska Uri – partiji iz koje Adžić dolazi.

– Ta lista je poslata direktoru Uprave policije da obavi intervuje i odluči kojih će troje, od pet kandidata, primiti na posao – objašnjavaju sagovornici Pobjede.

Kada direktor donese odluku, nezadovoljni kandidati imaju pravo žalbe Komisiji za žalbe u roku od osam dana od prijema odluke.

Prije toga su, kako su nam rekli u MUP-u, dozvoljeni prigovori na ocijenjene testove koji se upućuju Upravi za ljudske resurse.

A pred ovom Upravom je, kažu oni, već sada veliki broj prigovora, prije svega „jer žele da vide na koji način im je bodovan stručni dio testiranja, koji daje i ocjenjuje predstavnik MUP-a“.

Od početka godine MUP je, prema riječima naših sagovornika, Upravi za ljudske resurse uputio zahtjev za objavu javnih oglasa za više od 70 radnih mjesta – pozicije državnih službenika i namještenika i u Upravi policije – pozicije policijskih službenika.

– Svi oglasi su objavljeni i u toku su procedure u različitim fazama. U nekim slučajevima još je faza prikupljanja dokumentacije, za neke oglase u toku je testiranje, a pojedini oglasi su okončani i čeka se odluka MUP-a – kažu naši izvori.

Nalog Upravi za ljudske resurse bio je početkom godine da ovi oglasi budu prioritet i da se što prije okončaju.

Po predmetnom javnom oglasu za radno mjesto mlađi/a policijski/a inspektor/ka – vođa smjene na zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani – Stanica granične policije I – Ulcinj, Regionalni centar granične policije ˝Jug˝ – Sjedište Budva, Sektor granične policije na listu za izbor kandidata uvršteni su najbolje ocijenjeni kandidati a to su:

NIKOLETA RAKOVIĆ – ostvareni broj bodova 18.02
ADNAN LJUCA – ostvareni broj bodova 17.90
JULIJA KALUĐEROVIĆ – ostvareni broj bodova 17.83
ALFRED RUDOVIĆ – ostvareni broj bodova 16.78
IVANA DAŠIĆ – ostvareni broj bodova 16.05.

(izvor: Portal Analitika)

  • 1

    Radio