AKTUELNO Više

Advokati od ponedeljka obustavljaju rad: „Ovo je pravno nasilje“

Prej tvteuta13:52 22 Maj 2021

Upravni odbor Advokatske komore Crne Gore je  20. maja donio odluku za stupanje u opštu obustavu pružanja pravne pomoci, do ispunjenja zahtjeva u vezi sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. O ovoj temi koja je podigla veliku prašinu u okviru jutarnjeg programa „Novi dan“,  ulcinjski advokati Sami Mišeri i Arben Hodžić saglasni su u tome da je donošenje ovakvog Zakona pravno nasilje nad advokatima. Hodžić smatra da se time ugrožavaju sami građani, jer će biti dužni da unapred plaćaju za pružanje pravne pomoći.

„Dva su razloga  zašto advokati ne mogu biti obuhvaćeni fiskalizacijom. Prvi je taj zaštita advokature kao profesije a drugi je zaštita samih građana kojima se pruža pravna pomoć. Ako se usvoji ovaj Zakon, advokati neće moći na pravi način da pruže pravnu pomoć. Treba reći da advokati ne pružaju usluge, nego pomoć, što je definisano Ustavom i Zakonom o advokaturi“, kazao je Hodžić, koji je dodao da njihovi klijenti nijesu uvijek visokoplatežne moći, već da je veliki broj onih koji su lošeg materijalnog stanja.

„U Zakonu se ne upotrebljava termin „usluga“ već „pravna pomoć“, ako znamo da su to dva  različita pojma i termina, to se ne može na različite načine tumačiti. To je vrsta pravnog nasilja i on se kao takav ne može primijeniti“, kazao je advokat Sami MIšeri.

Na pitanje koliko bi se advokatura ugrozila usvajanjem ovog Zakona, Hodžić smatra da država nema sluha za advokaturu, ocjenjujući da je advokatura specifična oblast.
„Mi ćemo se pridržavati uputstava koje je donijela Advokatska komora Crne Gore, a koje podržavaju svi advokati. Mi od ponedjeljka obustavljamo pružanje pravne pomoći, mislim da će veliki problem biti kod pritvorskih predmeta, jer se tu primjenjuje institut obavezne odbrane. Bez pružanja naše pomoći i građani i država mogu snositi velike posljedice, što mi ne želimo, ali smo jednostavno primorani na to“, zaključio je Hodžić.

S. Vukčević

  • 1

    Radio