Uncategorized Više

Ada Bojana proglašena tihom zonom, visoke kazne za kršenje 

Prej tvteuta19:01 30 Jun 2020

Na posljednjoj sjednici Skupštine Opštine Ulcinj jednoglasno je podržan prijedlog odbornika FORCA-e Ardiana Mavrića o akustičnim zonama na teritoriji Ulcinja. U ovu kategoriju  uvršteni su područje Valdanosa, vjerski objekti, Stari grad, Muzej, Biblioteka, zdravstveni turizam, odmarališta i parkovi oko hotela na Velikoj plaži i u gradu, ali i područje najpopularnijeg ljetovališta Ade Bojane. Od sada najviši granični nivo buke na Adi Bojani u decibelima je 35-35-30, što je ekvivalent jačini zvuka koju proizvodi govor ili cvrkut ptica. Za nepoštovanje  ove odluke, predviđene su visoke  kazne, čak  i do deset hiljada eura, a u Udruženju Ada Bojana zadovoljno  su dočekali eliminisanje jednog od gorućih problema na ovom području.

„Ja se nadam da ovo znači neko novo vrijeme za Bojanu. Žalimo svi za onim starim vremenima kada je Bojana bila mirna i tiha, toga više nema, moramo ići dalje. Sada je na nama da mi Bojanu napravimo onakvom kakva treba da bude, a to je mir, tišina, priroda, odmor, nikako  žurke i onakve stvari koje su se dešavale u zadnje vrijeme“, kazao je Saša Čapunović ispred Udruženja. 

Ardian Mavric je takodjer izrazio zadovoljstvo glasanja oveodluke. On je kazao da je veliki broj kućica na desnom kraku rjeke Bojane dovelo je do toga da danas imamo velikih izazova kako bi sacuvali ono sto je Bojana nekada bila, jer nekontrolisana gradnja, buka, otpadne vode samo zagadjuju taj prirodni resurs.

„Zona rijeke Bojane kao i ostrvo Ade Bojane su prirodno dobro građana opśtine Ulcinj koje je prepoznato kao prirodno dobro Crne Gore od međunarodnog značaja, zato se taj predio i mora oćuvati i promovisati kao mjesto gdje se može naći mir i odmor u prirodi.Danas donosenje odluke kojom se zona Ada Bojane definitivno oznacava kao Tiha zona u prirodi, polako vraca ono po cemu je ona nekada bila prepoznata.
U narednom periodu ocekujem sa ce taj dio nase opstine biti prepoznat po plovnosti do Skadraskog jezera, kvalitetnijoj muzici, sportskim i drugim aktivnostima koje je potrebno razviti kao kulturno dobro rjeke i Ade Bojane“, saopstio je Mavric.

Nerijetki su bili slučajevi kada na žalbe i pozive vlasnika kućica nije bilo odgovora, najčešće, kako kažu zbog nemogućnosti dolaska Komunalne policije uslijed drugih nadležnosti. Međutim, Čapunović je pohvalio rad te službe koji su u prethodnom periodu maksimalno izlazili u susret prijavama.

 „Kako smo u medijima krenuli sa jačom kampanjom oko svih dešavanja, Komunalna policija se dosta dobro odazvala i dolazili su na skoro svaki naš poziv. Razumijem da je i njima teško jer vrše nadzor nad čitavim gradom, međutim Ada je jedno pravo žarište koje mora da se riješi. Mi ćemo se potruditi da im doniramo određenu svotu novca kao pomoć, makar za gorivo, jer znamo da nije lako doći do Bojane“. 

Riješen je jedan od gorućih problema, ali sada predstoji rješavanje i drugih, koji se ogledaju u rješavanju odnošenja otpada, održavanja površina, infrastruktura ali i kontrola plovidbe na rijeci. Čapunović kaže da za rješavanje postojećih problema fali volje, ali se nada da će se ovim i sličnim pozitivnim mjerama konačno uvesti red na rajskom ostrvu Bojane.

  • 1

    Radio