POLITIKA Više

Abazović:“Nisam ja neko ko ima ekskluzivno pravo da dobije mandat da sastavi vladu“

Prej tvteuta10:32 21 Februar 2022

Potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović kazao je da vjeruje „da ćemo, ukoliko bude bilo mudrosti, brzo sastaviti vladu“. On je u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) rekao da „mi trebamo da damo maksimum da se to dogodi u praksi“.

Kazao je ida je ponosan na sve napade na njega i da su mnogi u Crnoj Gori „skloni dramatizaciji svega“. Abazović je rekao da je dao zakletvu da će se boriti protiv organizovanog kriminala.

Upitan zbog čega je došlo do zastoja, iako je bilo najavljeno da će ga predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imenovati za mandatara, odgovorio je:

„Mandat se daje onima koji sigurno mogu sastaviti vladu, iako u teoriji postoje i suprotne stvarnosti, u smislu da se to nekada ne dogodi. Ne vidimo zašto bismo žurili oko toga. Prvo, nisam ja neko ko ima ekskluzivno pravo da dobije mandat da sastavi vladu“.

Dodao je i da svako ko od 77 poslanika, izuzimajući poslanike koalicije „Crno na bijelo“, može da sastavi većinu „srećno mu bilo, prvi ću čestitati“.

Upitan da li koliki uticaj na Crnu Goru ima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Abazović je odgovorio da „on ima svoje političke favorite u Crnoj Gori“. Na pitanje da li zbog toga u manjinsku vladu „neće ući prosrpske stranke, Demokratski front“, kaže:

„Demokratski front neće ući. Zato što je favorit Srbiji, nije to razlog. Kao što za nas glasaju neki građani, i za njih glasaju građani. Ja iskazujem respekt prema svim ljudima koji su glasali za bilo koju političku opciju. To je njihovo demokratsko pravo. Međutim, mi smatramo u ovom trenutku dobro da one strukture koje imaju malo narušen međunarodni ugled, ili stvaraju određeni problem da se društvo u potpunosti pomiri, da oni ostanu van struktura vlasti“,rekao je Abazović.

  • 1

    Radio