AKTUELNO Više

Abazović:“Ne dovedimo sebe u stanje da zavisimo od liječenja matičnim ćelijama, poštovanje mjera je najbolja preventiva“

Prej tvteuta16:23 4 April 2020

Grupa naučnika iz Kine je nedavno dokazala da matične ćelije pomažu u regenerisanju oštećenog tkiva kod pacijenata oboljelih od koronavirusa. Potpredsjednik Udruženja za regenerativnu medicinu i biološku terapiju, rođeni ulcinjanin, dr Džihan Abazović,  u video razgovoru u okviru jutarnjeg programa TV Teuta „Novi dan“, kazao je da je ovo otkriće veoma značajno, ali da će se tek narednim testiranjima doći do većih saznanja. 
„Matičnim ćelijama se stimuliše imunitet i one djeluju na veoma oštećene djelove organa, poput pluća koja stradaju nakon obolijevanja koronavirusom. Iako je koronavirus nova bolest, koja ima dosta podtipova, liječenje ovom metodom ima budućnost, obzirom na to da su se širom svijeta od virusa HIV-a izliječila tri pacijenta preko matičnih ćelija“, kazao je Abazović. 
„COVID-19 se mnogo brzo širi i brzo se sublimira i  ostavlja konsekvence po ljudski život. Inicijalna ideja tretiranja matičnim ćelijama bila je ta da se to stanje pokuša sublimirati i da se eliminiše“, tvrdi Abazović. 
Abazović se ne slaže sa konstatacijom da je ovo jedno od najvećih otkrića u borbi protiv koronavirusa, već da će najjače oružje biti epidemiološka otkrića. „On nije toliko smrtonosan koliko može da zahvati veliku populaciju, tako da ja mislim da su najbolje preventivne mjere koje se sprovode širom Svijeta glavni adut u borbi protiv koronavirusa. Ono što želim da apelujem na sve građane je da uopšte ne treba da dovedemo sebe u situaciju da su nam potrebne matične ćelije, jer bez obzira na njihov potencijal -u ovom slučaju može biti prekasno „, zaključio je Abazović. 

  • 1

    Radio