Abazović:“Baković i Lazović skinuli zabranu Belivuku i Miljkoviću“

Prej tvteuta09:23 15 Oktobar 2021

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i državni sekretari MUP-a Rade Milošević i Zoran Miljanić, održavaju vanrednu pres konferenciju povodom slučaja Belivuk.

Abazović je  u svom izlaganju označio dva visoka funkcionera Uprave policije kao osobe koje su direktno uticale na ukidanje zabrane čelnicima kriminalne organizacije iz Srbije, Velimiru Belivuku i Marku Miljkoviću.

„Grupa oko Belivuka dolazila je u Crnu Goru dok je imala zabranu ulaska, uprkos zabrani, i tada su počinjena monstruouzna krivična djela na našoj teritoriji. Nakon toga smo saznali da su dolazili, da je neko skinuo zabranu i da su navodno imali određene pozive iz Srbije da bi bili praćeni na terotoriji Crne Gore. Jasno je ko je naredio skidanje zabrane. Došli smo do dva imena. To su Enes Baković i Zoran Lazović. Neka SDT utvrđuje ko je od njih dvojice to uradio“, rekao je Abazović.

„Kako je moguće da je SDT u rekordnom roku preuzeo slučaj od strane ODT Podgorica, potpuno je okej da se preuzimaju predmeti, to je procedura koja je poznata. Radi se o  ljudima koji su u kumovskim vezama sa Specijalnim državnim tužiocem, ako se bude utvrđivala istina, mogu da dođu u značajnom problemu sa zakonom. Dio parlamentarne većine koji ih iz njima znanih razloga nije željan da se dese promjene u državnom tužilaštvu,  treba da zna da na posredan način štiti kriminalne organizacije od toga da se suoče s pravdom“, poručio je Abazović.

On je pozvao sve koji  imaju saznanja o protivzakonitom djelovanju u Upravi policije, da budu hrabri  i da istaknu ono što je važno, kako bi se svaka tema koja je važna za interes javnosti nekako razobličila.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da od danas „važe nova pravila“.

„Nadzor će se vršiti u punom obimu, sve ćemo otvoriti, nema privilegovanih, nema zaštićenih. Ako želimo da se borimo protiv organizovanog kriminala, moramo da se borimo kao jedinstveni sistem. Ovo nije dobro i to mora da se promijeni“, poručuje Sekulović.

„Duži vremenski period nijesmo bili u mogućnosti da dobijemo odgovor ko je skinuo zabranu Belivuku, nakon interne istrage došli smo do tih saznanja“, kazao je državni sekretar MUP-a Rade Milošević.

  • 1

    Radio