Završena prva akcija čišćenja podvodnog dijela ulcinjske obale

Prej tvteuta08:14 11 Septembar 2021

NVO Green Life, u saradnji sa sportsko-ribolovnim društvom Neptun iz Ulcinja, uspješno je sprovela prvu akciju čišćenja podvodnog dijela ulcinjske obale u okviru projekta “Očistimo ulcinjsku obalu od plastike”.

Ronioci su u toku akcije izvlačili otpad iz vode na lokacijama Liman I i Liman II u Ulcinju, a uz pomoć volontera smo izvršili analizu vrste, količine i izvora pokupljenog otpada na brodu.

Na akciji je učestvovao i predsjednik Opštine Ulcinj gdin Aleksandar Dabović koji se obratio prisutnima. Akcija će se nastaviti u subotu, 11.09.2021. kada će se izvlačenje i revizija otpada izvršiti u uvali ulcinjske Male plaže.

„Kao rezultat ove aktivnosti, dobićemo uvid u to koji plastični predmeti najviše ugrožavaju našu obalu i more. Već sada možemo reći da su ronioci izvukli najviše plastičnih boca i limenki. Ovo pitanje tiče se građana Ulcinja, ali i svih građana Crne Gore, turista i posjetilaca našeg primorja, uzevši u obzir da je plastika jedan od najvećih zagađivača mora i okeana“, saopšteno je iz Green Life-a.

Projekat “Očistimo ulcinjsku obalu od plastike” realizuje se od maja 2021. Aktivnosti su podržane od strane fondacije Princ Albert II od Monaka u okviru inicijative Beyond Plastic Med (BeMed). Cilj projekta je edukacija lokalnog stanovništva i podizanje svijesti o negativnom uticaju marinskog otpada.

  • 1

    Radio