Sociale Više

Škole dobijaju 4000 mikrobitova, 700 nastavnika biće obučeno

Prej tvteuta14:33 12 Mart 2019

Djeca nam iz škola neće izlaziti samo informisana, ali bez ideja. Nama su potrebni inovatori, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem otvaranju projekta “Škole za 21. vijek”. Projekat, koji je danas zvanično otpočet potpisivanjem memoranduma između Britanskog savjeta, Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, podrazumijeva da će u naredne tri godine biti dodijeljeno 4000 mikrobit džepnih računara, da će ih imati svaka osnovna škola u Crnoj Gori, da će biti obučeno 700 nastavnika za njihovo korišćenje, te da će se unaprijediti predmetni program Informatika sa tehnikom i raditi na kritičkom mišljenju u školama.

Na današnjem događaju, na kome se video-porukom obratio britanski ministar za Evropu i Ameriku Alen Dankan, kreativna direktorka BBC Lerning Keris Grifits, te britanska ambasadorska Alison Kemp i direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori Vanja Madžgalj, poručeno je da obrazovanje ne treba da bježi od tehnologije već da uzme najbolje od nje: Zato mi nećemo okretati glavu, već raditi na obrazovanju u kome će tabla i kreda, te dobra knjiga, zauzimati i dalje mjesto koje im pripada, ali ćemo biti i svjesni da moderno doba traži nov način razmišljanja i učenja, rekao je Šehović.

Pomenuti projekat je dio šireg programa Britanskog savjeta „Škole za 21. vijek“ koji se odnosi na čitav region, i koji je vrijedan 10 miliona funti, usmjerenih od strane britanske vlade. Cilj Projekta je da više od milion učenika Zapadnog Balkana, uzrasta 10-15 godina, ovlada vještinama kritičkog mišljenja, rješavanja problema i vještinom kodiranja.

Kako je Šehović istakao, mikrobit računar, koji zapravo omogućava korišćenje djelova hardvera preko softvera, otvarajući tako neograničene mogućnosti za inovaciju, nije samo jednokratna investicija, već pravi razvojni projekat čiji je osnovni cilj: naučiti djecu da promišljaju. Kritičko mišljenje je stoga naš cilj, i postižemo ga kako Mikrobit projektom, tako i podrškom drugim projektima koji za cilj imaju digitalizaciju u obrazovanju.

Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori, podsetila je da je Savjet sproveo pilot fazu ovog projekta tokom prošle godine i da su rezultati bili ohrabrujući: “Nastavnici su uvidjeli važnost primjene kritičkog razmišljanja i rješavanja problema u nastavi, dok je kod učenika uočeno povećano interesovanje za programiranje. Ovo je do sada najveća investicija britanske vlade u neki obrazovni projekat na našim prostorima.”

Povodom početka programa, Ser Alan Dankan, britanski ministar za Evropu i Ameriku, u obraćanju putem video linka rekao je: “Zadovoljstvo mi je da otvorim program Škole za 21. vijek”. Ova inicijativa nastala je iz želje da pomognemo da ovaj region postane stabilniji i prosperitetniji.” Ambasadorka Velike Britanije u Podgorici, Alison Kemp, je u svom govoru istakla: “Ovaj program je jasan znak kontinuirane podrške Ujedinjenog Kraljevstva regionu.”

Na događaju su bili izloženi i mikrobit projekti crnogorskih učenika. Takođe, prikazan je film “Primjeri dobre prakse upotrebe mikrobita u crnogorskim i britanskim školama”.

  • 1

    Radio