AKTUELNO Više

Mensur Pelinković: „Ništa nije nemoguće ako imate volje“

Prej tvteuta14:25 26 Jul 2018

Mensur Pelinković ima 20 godina, i već je postigao uspjeh ne samo u zemlji već i u regionu. On je već godinu dana član Propulsion Fund-a i zadužen je za sprovođenje programa Nagrade za društvene promjene u Crnoj Gori. Kao nacionalni koordinator ovog programa, obišao je brojne zemlje u Evropi a posjetio je i Tunis. Iako je zauzet obavezama na poslu, uspijeva da uskladi obaveze na fakultetu i uspješan je student Informacionih tehnologija.
Kome je primarno namijenjen Propulsion Fund?
– To je regionalna organizacija  koja se bavi komunikacijama, radimo sa regionalnim kompanijama i koje žele da sa nama realizuju neke programe i povećaju društvenu odgovornost mladih. Ja sam nacionalni koordinator za sprovođenje programa Nagrade za društvene promjene. Taj program se sprovodi u 26 zemalja svijeta, na tri kontinenta.
Šta podrazumijeva Nagrada za društvene promjene?
– To je program koji podržava mlade, prvenstveno studente i srednjoškolce od 15 do 30 godina, koji imaju ideje za pokretanje  društvenog biznisa. Taj društveni biznis podrazumijeva biznis kao i svaki drugi ali time ujedno rješavaju i neki društveni problem.
Imaju li mladi u Crnoj Gori ideje za pokretanje društvenih biznisa?
– Prošle godine smo imali 22 ideje, što je velik broj u odnosu na veličinu države. Ako uporedimo Crnu Goru sa na primjer Rusijom, taj broj je zaista pozitivan, jer iz tako velike zemlje dobijemo oko 40-50 ideja. Ove godine je pristiglo 34 ideje, izabrali smo devet finalista koji će dobiti neku od nagrada za društveno korisni biznis.
Kao neko ko je u takvoj organizaciji počeo kao volonter, i koji je došao na visoku poziciju, šta bi poručio mladima u Crnoj Gori i Ulcinju?
– Samim tim što sam ja jako mlad ušao u ovu organizaciju, to dovoljno govori o tome da se za sve treba izboriti. Do Propulsion Fund-a sam stigao sasvim slučajno kada je jednom timu iz Fonda trebao vodič i prevodilac za posjetu jednom gradu u Albaniji. Tu sam stupio u kontakt sa njima a oni su mi predložili da budem dio Propulsion-a. Imao sam mnogo sreće ali se ništa ne može ostvariti ako se ne borite za sebe i svoj uspjeh. Iz bilo kog grada ili sredine mladi mogu prosperirati, i ništa nije nemoguće ukoliko vam ne fali volje.

  • 1

    Radio