SliderMN Više

28 godina od genocida u Srebrenici, oproštaj od još 30 žrtava

Prej tvteuta08:43 11 Jul 2023

Na 28. godišnjici genocida u Srebrenici, koji je počinjen  jula 1995. godine, u Memorijalnom centru Potočari danas će  biti pokopani posmrtni ostaci još 30 žrtava, čiji su tabuti u nedjelju položeni u bivšoj fabrici akumulatora. Među 30 osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula nalaze se četiri maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Pogubljen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Identifikovan je 2011. godine. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

Njima će u utorak biti klanjana kolektivna dženaza, a njihovi ostaci biće ukopani uz ostale u Potočarima.

Svake godine, nakon kolektivne dženaze žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, u Potočarima uslijede reeskhumacije ranije ukopanih žrtava, radi pridodavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostataka. Ove godine biće otvoren 71 mezar.

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka, koji takođe čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

Na groblju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida, koji su Vojska i policija Republike Srpske, pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, počinili nad Bošnjacima u Srebrenici i okolnim mjestima.

Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Kao i svake godine, godišnjici je prethodio “Marš mira“, na kojem je ove godine učestvovalo oko 4.000 ljudi.

Dan prije obilježavanja 28. godišnjice genocida, održana je cjelodnevna konferencija pod nazivom “Srebrenica – kolektivno pamćenje“, u organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica, Svjetskog jevrejskog kongresa i Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

  • 1

    Radio