SliderMN Više

25. Dani masline u Zadru – Medalje i priznanja za ulcinjske maslinare

Prej tvteuta09:48 3 Maj 2023

Društvo maslinara Bar je za crnogorske maslinare organizovalo učešće na takmičenju za kvalitet maslinovog ulja koje se organizuje u okviru međunarodne manifestacije Dani masline  Zadar. Na ovogodišnje jubilarne 25. Dane masline u Zadar je poslato 12 uzoraka maslinovog ulja iz Bara, Ulcinja i Podgorice – Tuzi. I pored mnogobrojnih administrativnih i drugih prepreka, iskrenim trudom i naporima prijatelja organizatora posebno predsjednika Benita Pucara crnogorska ulja su na vrijeme stigla na takmičenje  u Zadar.

Na ovogodišnje Dane masline u Zadru je prispjelo ukupno 243 uzoraka ulja iz svih sedam jadranskih županija Hrvatske  te ulja iz  Crne Gore, Slovenije i BiH. Hemijsku analizu je izvršila laboratorija Zavoda za javno zdrastvo Zadar dok je organoleptičku ocjenu izvršio Zavodov profesionalni panel koji vodi Filip Erceg.

Odličan rezultat koji su ostvarila crnogorska ulja na ovom međunarodnom takmičenju  je potvrda da maslinarska Crna Gora ide naprijed i da iz godine u godinu sve više napreduje i po kvalitetu postaje konkurentna i regionalno prepoznata.

Nagrađeni maslinari

Crnogorska ulja su na 25. Danima maslina ostvarila sljedeće rezultate:

Zlatnu medalju su dobili:

Stevo i Milan Markolović za brend „Bartulanka“

Adnan Kolari za brend „Ponte“

Veselin Vulićević i

Ćazim Alković za brend „1718“

 

Srebrnu Medalju su dobili:

Orhan Babović i

Dino Radović za brend „Deus“

 

Bronzanu medalju su dobili:

Ismail Hysaj

Vebija Abazović za brend „Mrkovski cekin“ i

Osman Duraković za brend „Zog“

 

Diplomu za kvalitet djevičanskog ulja su dobili:

Fahrudin Havarić za brend „Starobarski cekin“

Selma Haxhi za brend „Lučka“

Haris Međedović

 

Osvojene medalje i diplome su podstrek nagrađenima da rade još više i još bolje, posebno kada je kvalitet maslinoog ulja u pitanju, ali isto tako i ostalim maslinarima putokaz kuda bi trebalo da ide crnogorsko maslinarstvo. Crna Gora nije veliki proizvođač maslinovog ulja i obimom proizvodnje ne može konkurisati svjetskim proizvođačima ali zato proizvodnjom maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta može biti među najboljima u regionu, pa i u svijetu.

Društvo maslinara Bar se zahvaljuje organizatorima  25. Dana maslinae Zadar na otvorenosti za saradnju i iskrenom prijateljsvu, posebno čelnim ljudima Benitu Pucaru, Nedeljku Jusupu, Marjanu Tomcu i Filipu Ercegu i raduje se sljedećim susretima.

Za očekivati je da će rukovodstva primorskih opština te Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprvrede prepoznati ostavreni uspjeh i da će podržati nagrađene maslinare što će podstaći i druge masinare da krenu putem proizvodnje ulja vrhunskog kvaliteta kojima će se svi ponositi.

 

 

 

  • 1

    Radio